NETVISION

PIENTERE PARTICIPATIE.

In september koopt Telinfo 27 % van de aandelen van de firma NetVision, gespecialiseerd in Internet-verbindingen en -beveiliging. Ook Concentra uitgever van het Belang van Limburg is betrokken partij en zal eenzelfde belang nemen in de Leuvense universitaire spin-off. “De reden is dat we al in één van onze projecten met NetVision samenwerken,” zegt John Cordier. “En we vinden dat we daar tegenover onze klanten een zekere garantie moeten inbouwen, zodat zij ook in de toekomst van de technologie en knowhow van het bedrijf kunnen blijven genieten.”

De Telinfo-topman doelt op het commerciële Internet-platform Belgium Online ( BOL), dat op 9 oktober officieel van start gaat (zie Trends, 18 juli ’96). Vijf uitgevers en drie technologiepartners Telinfo zelf, Tractebel en Cimad, alle drie goed voor 15 % participeren in dit project. “Als we het goed spelen, dan kan BOL een enorme bron van inkomsten op gang brengen en een dividendenstroom doen terugvloeien naar de deelnemers,” zegt Cordier. “En als ik zelfs even mag dromen, dan heeft dit initiatief het potentieel om voor de nieuwe media die erin betrokken zijn een nieuw soort VTM te worden.”

Centrale troefkaart wordt, zoals gedelegeerd bestuurder van BOL Ludo Poelaert al eerder in dit blad aangaf, de elektronische verhandelingskracht van de website van Belgium Online. Beveiliging is hierin van primordiaal belang. En dit is één van de grote expertises van NetVision. Deze firma, vorig jaar opgericht door vier ingenieurs van de onderzoeksgroep Netwerken en Gedistribueerde Systemen van de KU-Leuven, specialiseerde zich in de zogenoemde firewalls of beveiligingsmuren voor Net-gebruikers, encryptie en digitale handtekeningen.

Daarnaast installeert en ondersteunt NetVision beveiligingsproducten van het Amerikaanse Netscape. Eigenlijk toont de “totaalaanpak” van lilliputter NetVision opvallend veel gelijkenis met die van Telinfo. Of zoals commercieel manager Luc Vervenne het vorig jaar aan het vakblad Belgian Business & Industrie meldde : “We bieden de bedrijfswereld een geïntegreerd business interaction network. We doen zowel het ontwerp van het netwerk als de ontwikkeling en implementatie van projecten op basis van de web-technologie van het Internet ( nvdrhypermedia browsing en het TCP/IP-protocol).” Bovendien is NetVision ook actief inzake opleidings- en trainingsprogramma’s.

De participatie van Cordier is complementair, maar ook “defensief” en dus pienter bekeken. Op termijn leek de Leuvense spin-off, met de universiteit als ruggensteun, goed op weg een concurrent voor Telinfo te worden uitgerekend op één van de grootste groeidomeinen van de netwerkmarkt : het Internet. NetVision verwacht in zijn eerste (verlengde) boekjaar een omzet te halen van 20 miljoen frank, en mikt voor ’97 op 100 miljoen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content