Net niet

Twee weken geleden kwam de 25-jarige Jérôme Theunis op een zucht van de kwalificatie voor de Aziatische Tour. Precies één slag te veel. Hij overleefde de eerste ronde, waarna amper 59 profspelers van de 700 deelnemers overbleven. De tweede ronde, beslissend om een kaart voor 2006 te krijgen, was er te veel aan. Heel nipt, dus. De Belg was dus niet bij de veertig gelukkigen die recht op deelname aan de Aziatische Tour afdwongen.

“De laatste vier dagen speelden we in Johor, in het zuiden van Maleisië, dicht bij Singapore, op de Palm Resort GC. Ik speelde daar 74 70 68 en 73. Met een slag minder had ik die kaart veroverd.”

Theunis werd professioneel golfer na de vijf jaar die hij met een golfbeurs doorbracht aan de Southern Methodist University in Dallas, waar hij afstudeerde in de psychologie. In 2004 en 2005 probeerde hij zich te kwalificeren voor de Europese Tour, maar hij strandde telkens in de tweede fase van de kwalificaties, wat op zich al niet slecht was. Deze keer kwam hij er dus nog dichter bij, en eigenlijk speelde hij daarbij een pioniersrol.

“Het was inderdaad de eerste keer dat een Belg probeerde om in de Aziatische Tour te raken. De Aziatische is de derde belangrijkste Tour, na de Amerikaanse en de Europese. Heel wat toernooien tellen trouwens ook voor de Europese Tour, en ik had een stuk meer kunnen verdienen dan in de Challenge Tour of de Alps Tour. Maar ik probeer het opnieuw, zeker weten. Ik weet nu dat ik het kan, want het scheelde maar een haar. In 2007 wordt deze Tour trouwens uitgebreid met onder andere nieuwe toernooien in China. Het was alvast een unieke belevenis voor mij, en je mag zeker het niveau niet onderschatten: de Australische, Zuid-Afrikaanse en zelfs Amerikaanse spelers zijn zeer talrijk in Azië.”

Theunis verblijft momenteel in België, waar hij zich samen met coach Christian Ditlefsen voorbereidt op de toernooien van de Challenge Tour en de Alps Tours. Terwijl ondertussen de mogelijkheid blijft bestaan om in Azië te gaan spelen.

“Dankzij mijn resultaten in de kwalificaties kan ik voor een tiental toernooien uitnodigingen krijgen. Dan verwittigen ze me drie weken vooraf. Ik kan daar dus gaan spelen, op voorwaarde dat ik daar geld voor vind, natuurlijk.” Daarvoor rekent Theunis op zijn agent, Anthony Feuillade.

“Ik heb geen indrukwekkend jaarbudget, ik moet mijn centen dan ook goed tellen. En dat doe ik gelukkig. Ik had bijvoorbeeld de Pakistaanse Open kunnen meepikken, maar die reis kon ik niet organiseren. De Open van Myanmar, in februari, is wel haalbaar.”

Theunis hoopt nog altijd op een degelijke profcarrière. Hij heeft nog tijd, want de gemiddelde leeftijd in de grote Tours is dertig jaar.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content