Nervositeit in banksector neemt toe

Op maandag 22 november meldde De Standaard dat KBC een verregaande herstructurering plant. De moederholding Almanij zou plaats ruimen voor KBC, die de spilholding in het netwerk van KBC Bank, KBLux en Gevaert wordt. Nog voor het einde van 2004 moet de operatie doorgevoerd zijn.

De Boerenbond, Cera, Almancora en de Almanij-families (onder meer Vlerick, Donck, Sabbe, Collin, Vanden Avenne), de referentieaandeelhouders van Almanij, scharen zich achter het project om de KBC-bank een transparante structuur te geven. Sinds 1998, toen Cera, Kredietbank en ABB fuseerden, waren er al twijfels gerezen over de complexe structuur. Met de nieuwe organisatie wil KBC inspelen op de wereldwijde bankfusies en zelf in de aanval gaan.

Ook Dexia wil zich voorbereiden op de consolidatie in de banksector. Op woensdag 17 november kondigde de bank aan dat er vergevorderde gesprekken waren met het Italiaanse Sanpaolo IMI. Het Dexia-management werd door de aandeelhouders snel teruggefloten toen ze de beurskoers na overnamespeculaties door SocGen of BNP Paribas zagen stijgen met 5,6 %. Het gebrek aan visie en synergie wordt als een handicap voor de Italiaanse fusie ervaren. Bovendien bleek dat de belangrijkste Dexia-aandeelhouders, waaronder Gemeentelijke Holding, Arco en Ethias, maar weinig op de hoogte waren van de plannen. Ze namen enkele zakenbanken onder de arm om hen te adviseren. Op maandag 22 november schoven die SocGen, BNP Paribas, ABN Amro en Unicredito als mogelijke partners voor Dexia naar voren.

De cavalier seul-strategie van het management brengt de positie van directievoorzitter Pierre Richard in gevaar. De Italiaanse fusie was een van de redenen voor minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht ( VLD) om in het strategische comité van Dexia te blijven zetelen. Hij moest de fusie tot een goed einde helpen brengen. In de Kamer ontstond op donderdag 18 november nog heel wat commotie over de verkapte voortzetting van het bestuursmandaat van De Gucht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content