Nederlandse tycoon verovert Antwerpse vastgoedmarkt

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Mopro Invest speculeert op het luxesegment van de Antwerpse vastgoedmarkt. Achter het commerciële geweld schuilt een discrete Noord-Brabantse vastgoedtycoon met een Nederbelgisch financieel netwerk.

“Ik ben een stadsvernieuwer met privékapitaal,” grinnikt Pieter Zweegers van Mopro Invest. “Verborgen pareltjes van Vlaanderen zijn mijn investering waard: schitterende monumentale panden in de stadskernen.” Mopro (Monumental Properties) Invest is 100 % van Zweegers, maar in Movast deelt hij het roer met Leo De Haas. Deze projectontwikkelaar was de voorbije tien jaar op zijn eentje verantwoordelijk voor de uitbouw van de Antwerpse Kloosterstraat tot een dure woon- en antiquariaatstraat. Een andere Nederbelg, Arie Stelloo (stichter van het door 3i overgenomen IT-bedrijf Issue) is hun passieve vennoot.

Volgens een recente getuigenis van de Antwerpse notaris Jan Boeykens in Trends waren niet nader genoemde Nederlandse speculanten de oorzaak van de prijsstijging van luxeappartementen in zijn regio. Nader onderzoek leert dat het over deze club van vastgoedtycoons ging. “Verkopers dreven de prijs voor een pand op met het argument dat Leo er ook op aasde,” vertelt gedelegeerd bestuurder Geerd van Helden van Mopro Invest. “Om elkaar niet meer voor de voeten te lopen, richtten ze vorig jaar samen Movast op. Verstandig toch?”

Zweegers (50), net als De Haas van oorsprong antiquair, begon tien jaar geleden in vastgoed. Noem hem geen Hollander. Hij wijst erop dat hij als “zoon van een fiscale vluchteling” dertig jaar geleden al naar Vlaanderen afzakte. Vader Jan en oom André Zweegers verkochten landbouwmateriaal rond Eindhoven. Andrés zoon Frank Zweegers leidt Breevast (dat de Financietoren verwierf van de federale overheid) en ZBG (eigenaar van de voormalige Axabuilding in Antwerpen). Pieter Zweegers ontkent het gerucht dat hij eigenlijk voor rekening van zijn neef werkt. “We opereren los van elkaar,” bezweert hij. “Ik ben een liefhebber. Frank speelt in de profliga.”

Luxesegment

Mopro/Movast koopt oude panden, knapt ze op, verdeelt ze in appartementen en verhuurt die verder in het hoge segment (heel soms, zoals bij het gewezen luxehotel De Rosier, volgt een verkoop). Zijn aannemer volgt een snelle standaardmethode in het ombouwen van een verwaarloosd pand tot appartementsblok. Zweegers: “Te luxueus, zegt mijn boekhouder. Mijn devies: ik verhuur alleen flats – zelfs die van 55 vierkante meter – waar ik zelf wil wonen. Het doet deugd om krotten om te bouwen tot puur goud.”

Hij rekent op verbouwkosten van 800 euro per vierkante meter. Dat is soms een derde van een jaar huurinkomsten. Zweegers speculeert op de Nederlandse concurrentie aan de vraagzijde van mooie, grote appartementen, omdat de TGV veel pendelaars op een uurtje naar de Randstad zal brengen. Van Helden hoopt dat hetzelfde gebeurt als in Rijsel, dat met de TGV op een boogscheut van Parijs ligt. “Die ooit verrotte stad, net Charleroi, werd door de komst van Parijzenaars en een kien bestuur een van de schitterendste steden van Frankrijk. De Nederlandse investeringen zijn bezig. Nu nog een kien bestuur. Het woonbeleid is ver zoek in Antwerpen.”

Discretie troef

Mopro Invest heeft 120.000 vierkante meter in portefeuille, een verdubbeling tegenover 2004. Er zitten echte pareltjes tussen, zoals de Handelsbeurs op de Meir. In Zurenborg bezit de firma ettelijke panden, zoals de restaurants Dôme, Dôme sur Mer en hun bakkerij – stilaan een begrip onder smaakzoekers. Geerd van Helden: “Niemand durfde tien jaar geleden te voorspellen dat we die hoek zouden ombouwen tot ontmoetingsplaats van de bon chic bon genre. Wat komen die gekke Hollanders hier zoeken, vroeg iedereen toen. Nu niet meer.”

Zweegers wil geen waardering plakken op zijn vastgoed (“wat de zot ervoor wil geven”). Hij spreekt onze schatting van 200 miljoen euro niet tegen. Van Helden: “Mijn baas staat op zijn discretie.” Zweegers, die na aandringen een interview toestond, weigert zich dan ook te laten fotograferen.

Ook financiële openheid is voor Mopro Invest een begrip dat nog moet worden ingevuld. De centrale vennootschap van de groep is Mopro Invest II (de rechtsopvolger van het in 2002 ontbonden Mopro Invest). Dit bedrijf met een balanstotaal van 8,7 miljoen euro is bestuurder in de wirwar van vennootschappen die Zweegers voor elk project opricht. Het bedrijf publiceert geen omzet en heeft een winst van 0,6 miljoen euro. Dat is relatief weinig, maar niet abnormaal voor een projectontwikkelaar, die immers rekent op toekomstige rendementen. De cijfers springen bij Zweegers – “Ik heb een geduldige bankier” – voortdurend van rood naar zwart en omgekeerd. Movast, bijvoorbeeld, boekte een balanstotaal van 23 miljoen euro en een 0,4 miljoen euro winst in 2005 (omzet onbekend), terwijl het in 2004 een negatief resultaat had en de helft van het balanstotaal.

De rest van de ontbonden nv werd ondergebracht bij Mopro Immo (balanstotaal 7,2 miljoen euro, verlies 1,2 miljoen). Zweegers startte met het Neerpeltse Atlantis Investment. Dat is een vehikel van de Nederbelgen Mark en Pieter Diks, de oprichters van de groep Beter Bed en prominent aanwezig in de Quote Top 500 van rijke Nederlanders. De relatie zou drie jaar geleden verbroken zijn. Dat Pieter Diks volgens onze informatie uit het Belgisch Staatsblad geen ontslag nam als gedelegeerd bestuurder, wijt Van Heelden aan een administratieve vergetelheid.

Voor een investering via de nv Keizerstraat werkte Pieter Zweegers eenmalig samen met Vlaver-Invest, dat behoort tot de groep Vlassak-Verhulst. Die kocht neef Frank Zweegers van zijn goede vriend en gewezen Superclubtopman Maurits De Prins. Een van de andere aandeelhouders van Keizerstraat is Panamericana nv, waarin ene Alberto Ardissone participeert. Deze Italiaan was onder meer de producer van Circus, een erotisch geladen prent met Famke Janssens. Binnenkort wordt deze nv vereffend, omdat het zijn zeventiende-eeuwse Palazzo in de Antwerpse universiteitsbuurt per uitzondering verkocht (aan gewezen Philipstopman Cor Boonstra, vernamen we van een bron buiten Mopro).

Mopro Invest verplaatst momenteel zijn activiteiten naar moeilijke buurten in Antwerpen, zoals de Provinciestraat. Zopas opende een wokrestaurant in hun pand in de Carnotstraat. Zweegers: “Akkoord, dit is geen makkelijke buurt. Vlamingen hebben alleen maar oog voor de minder goede reputatie. Ik zie iets anders: grote, mooie panden in brede straten tegen een vierde van de prijs van Amsterdam. Onlangs proestten Nederlanders met interesse voor een project op de Meir het uit, omdat de prijs in Amsterdam meer dan dubbel zo hoog is. Beseffen jullie wel dat Vlaanderen voor kwalitatief stedelijk vastgoed de goedkoopste regio van Europa is?”

Hans Brockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content