NEDERLANDSE TUINBOUW- VEILINGEN

De fruitgroothandelaar Van Dijk Foods Belgium in Sint-Katelijne-Waver, goed voor een omzet van 1,5 miljard frank in 1996, is onder controle gekomen van The Greenery International. The Greenery International is het commerciële filiaal van VTN, een megafusie van negen Nederlandse tuinbouwveilingen. The Greenery International kocht immers de Van Dijk Delft Groep op, de Nederlandse moedermaatschappij van Van Dijk Foods Belgium.

Het merkwaardige is dat The Greenery International al een Vlaamse partner had in de groenten- en fruitsector: De Weide Blik (het vroegere Uni-Veg), op nauwelijks enkele passen van de vestiging van Van Dijk Foods Belgium. De band loopt via Boers Beheer, een Nederlandse groenten- en fruitgroep waarin De Weide Blik zijn activiteiten onderbracht (zie Trends, 28 augustus 1997). De Weide Blik nam 60% in Boers Beheer, The Greenery International (of VTN) 40%. De Weide Blik zelf is voor 51% in handen van Hein en Veerle Deprez en de Gentse zakenman Philippe Van de Vyvere.

Boers Beheer (en dus De Weide Blik) was één van de vijftien handelsbedrijven waarmee The Greenery een partnerschap had gesloten voor de afzet zijn producten. Ook de Van Dijk Delft Groep was één van die partners. Plots lijkt The Greenery het nu over een andere boeg te gooien door een distributieapparaat te kopen. “Handelaars als Van Dijk en Perkins zijn thuis in de wereld van de warenhuizen, de belangrijkste afnemers van tuinbouwproducten,” zegt een waarnemer. “Bovendien zal The Greenery nu in staat zijn het hele jaar fruit te leveren, want Van Dijk en vooral Perkins hebben sterke importactiviteiten.”

Betekent dit nu dat The Greenery kiest voor zijn nieuwe dochters in plaats van zijn vijftien partners, en dus (in België) voor Van Dijk Foods in plaats van De Weide Blik? “Geen sprake van”, zegt Jan Albert Dop, woordvoerder van The Greenery. “Onze relatie met Boers verandert niet. Ons doel is niet het opzetten van een eigen distributieapparaat. The Greenery wil een ketenregisseur worden, die het hele logistieke systeem van boer tot winkelschap regelt. Dat kan slechts met de knowhow van de handelsbedrijven. Maar dat heeft geen gevolgen voor onze andere partners.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content