Nederlandse krachttoer

Bij de poorten van de woestijn gooide een Nederlander hoge ogen: Robert-Jan Derksen won de Dubai Desert Classic.

Natuurlijk zijn er die zullen zeggen dat Robert-Jan Derksen twee weken geleden de Dubai Desert Classic won omdat Tiger Woods niet meespeelde. De Nederlander was inderdaad eerste invaller en kon op die manier de plaats innemen van de afwezige Amerikaan, die wegens de oorlogsdreiging een startpremie van 2 miljoen dollar liet liggen.

Het neemt niet weg dat Derksen, een speler van hetzelfde intrinsieke niveau als de Belgen Nicolas Vanhootegem, Nicolas Colsaerts en Didier de Vooght, een heuse krachttoer neerzette: hij klopte Ernie Els en een schare andere topspelers.

Op zondag, op de achttiende hole, sloeg hij zijn pitch tot op anderhalve meter van het gat en putte hij voor birdie. Met een 65 (min 7) deed hij één slag beter dan Els. De Nederlander was zeer emotioneel toen hij van de laatste hole weg stapte, als kon hij niet geloven wat hem overkwam.

Derksen is in de eerste plaats een speler van de Challenge Tour. De voorbije winter kwalificeerde hij zich trouwens voor de zesde keer via de Qualifying School voor de grote Europese Tour. In 2001 werd hij achtste in de Challenge Tour. Vorig jaar behaalde hij met een 149ste plaats zijn beste klassement in de Tour, hoewel hij niet minder dan 29 toernooien had gespeeld.

“Tot dit jaar had ik nooit gedacht dat ik ooit een groot toernooi zou kunnen winnen,” verklaarde hij. “Ik wist dat ik met een beetje geluk sterk kon presteren. Maar winnen in Dubai? De toernooiwinst bracht Derksen niet alleen 294.591 euro op, maar ook een vrijstelling voor twee jaar in de Tour. In het klassement springt hij van de 193ste naar de zesde plaats.

“Ik rondde af met een 69, helemaal niet slecht,” zei Ernie Els. “Maar niet goed genoeg tegen een kerel die het parcours van z’n leven speelt.”

Op zondag sloeg de Nederlander twaalf keer op veertien tot op de fairway (zonder rekening te houden met de par 3’s) en bereikte ook dertien greens. Op de dertiende hole sloeg hij een putt binnen van op een twintigtal meter, goed voor eagle, en nam de leiding omdat Els op de twaalfde hole een dubbele bogey had gespeeld. Derksen maakte het verschil op de par 5’en, want op elf van de langste zestien holes speelde hij min elf. Alles bij elkaar speelde hij min zeventien.

Derksen is 29 en speelt al vijftien jaar golf, een sport die hij ontdekte toen ze in Nijmegen, naast zijn ouderlijke woning, een golfbaan aanlegden. Vader Derksen begon te golfen en nam zijn zoon mee. Onder de vleugels van de Nederlandse coach Tom O’Mahoney werd hij professional in 1997, nadat hij in 1993 het Nederlands kampioenschap matchplay had gewonnen, en in 1996 ook de strokeplay.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content