Nederlands hoop in bange dagen

Ab Flipse © Jens Claessens

De gedupeerde Arco-coöperanten leggen hun laatste hoop op een vergoeding in de handen van Nederlands bekendste claimexpert: Ab Flipse. Al tien jaar strijdt hij in Nederland tegen verzekeraars die hun klanten woekerpolissen verkochten.

” De strijd moet nog beginnen”, zei advocaat Geert Lenssens op de persconferentie waarop hij aankondigde dat twee belangengroeperingen van gedupeerde Arco-coöperanten de krachten bundelen en in zee gaan met de Nederlander Ab Flipse. Samen richten ze een nieuwe Belgische vzw en een Nederlandse stichting op onder de naam ArcoClaim. De bedoeling is in eerste instantie voort te bouwen op de gerechtelijke procedure die Lenssens namens 5300 Arco-coöperanten heeft ingespannen tegen Arcopar, Belfius Bank en de Belgische staat.

Flipse heeft een hoop expertise in massaclaims en collectieve procedures. De 64-jarige Nederlander is in eigen land bekend als de voorzitter van Woekerpolis.nl. Met die vereniging strijdt hij al jaren tegen verzekeraars die tussen 1993 en 2008 beleggingsverzekeringen (tak23 in België) met hoge verborgen kosten verkochten.

Flipse is een bekend spreker en columnist, heeft een eigen radioprogramma op Omroep Flevoland en baat al jaren een advieskantoor voor financiële planning uit. Hij begon zijn loopbaan als beroepsmilitair op Defensie en werkte tussen 1987 en 1993 bij Nationale Nederlanden (NN), een van de instellingen waarmee hij nu overhoop ligt.

Woekerpolissen

Als financieel tussenpersoon raakte Flipse in de jaren negentig betrokken bij de zogenaamde woekerpolissen. Vol overtuiging verkocht hij zulke beleggingsverzekeringen aan zijn klanten. Tot bleek dat enkel de verzekeraars er rijk van werden. De polishouders werden onrealistisch hoge rendementen voorgespiegeld en allerlei niet-overeengekomen of niet-gecommuniceerde kosten aangerekend. Daardoor werden een pak Nederlanders geconfronteerd met megaverliezen.

“Ik vond het nochtans een mooi product”, geeft Flipse toe. “Ik verkocht het aan een rist mensen en ik kocht er ook voor mezelf. Eind jaren negentig kwamen de eerste klachten over tegenvallende rendementen. Zodra ik doorhad dat het om woekerpolissen ging, heb ik de verkoop stopgezet.”

Flipse nam het op voor de gedupeerden. “Ik kreeg mensen op kantoor die pakken geld verloren hadden. Echte drama’s. Tussen 1993 en 2008 zijn in Nederland 7 miljoen zulke beleggingsverzekeringen verkocht aan 4 miljoen gezinnen. De schade door het waardeverlies loopt op tot 30 miljard euro. Daarvan hebben de verzekeraars, na aandringen van de Nederlandse overheid, amper 3 miljard vergoed.”

Als voorzitter van de claimorganisatie Woekerpolis.nl wil Flipse de verzekeraars dwingen tot grotere compensaties. Zijn organisatie telt intussen 125.000 leden. De aanpak is zowel juridisch als activistisch. De organisatie heeft vijf massaclaimprocedures lopen tegen de verzekeraars Achmea, Aegon, ASR, NN en Vivat.

Grote juridische successen kan Woekerpolis.nl voorlopig niet voorleggen. De meeste zaken zitten op het niveau van hoger beroep. Maar in 2017 kon de organisatie wel een schikking treffen met de verzekeraar Allianz. Die keerde aan 200.000 klanten tot 90 procent van hun inleg uit. “Ik vond dat heel dapper van Allianz. Het wilde van de onzekerheid af. Maar het was maar een kleine speler in het verhaal. De grote aanbieders van woekerpolissen blijven dwarsliggen”, zegt Flipse.

Onrecht

Doorzettingsvermogen en verbetenheid kunnen de Nederlander niet worden ontzegd. Die kwaliteiten stak hij allicht op tijdens zijn opleiding aan de Koninklijke Militaire School. Toen in 2005 een overval gepleegd werd op de supermarkt waar zijn dochter werkte, liet hij advertenties in de lokale kranten publiceren waarin hij tipgeld beloofde. Hij schakelde ook een detectivebureau in om de overvallers op te sporen.

Onrecht raakt hem, zegt hij. In het Arco-dossier werd hij naar eigen zeggen vooral getroffen door de manier waarop met de 800.000 coöperanten gesold is. “De getuigenissen van enkele coöperanten maakten een grote indruk op mij. Zij zijn bedrogen bij de verkoop van het product en daarna heeft de overheid beloftes gedaan die ze nooit heeft waargemaakt. Verwerpelijk en uiterst laakbaar, vind ik dat.”

Flipse wil zo veel mogelijk Arco-coöperanten overtuigen zich bij ArcoClaim aan te sluiten. “We hopen dat 50.000 personen hun schadeclaim aan ons overdragen. Hoe meer schaal, hoe meer slagkracht we krijgen.” Daarnaast wil hij samenwerken met iedereen en de zaken pragmatisch aanpakken: “Voor wrok of woede is geen plaats.”

Ab Flipse (64)

· Is: voorzitter van Woekerpolis.nl

· Vrije tijd: lezen, reizen, religie, autosport

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content