Naxhelet gaat groen

GOLF DE NAXHELET "Golf is het uitgangspunt, maar ons businessplan reikt verder." © GF

Een studie van het consultancybedrijf Deloitte toonde in 2005 aan dat er te weinig golfbanen zijn in de as Namen-Luik. “We zeiden tegen elkaar: waarom niet?” herinneren Françoise en Bernard Jolly zich. “Het was misschien een gek idee, maar we stapten in het avontuur en stichtten een club op onze bioboerderij in Wanze.”

Na een lange administratieve procedure zag de Golf de Naxhelet in 2014 het levenslicht. “Vanaf het begin legden we de klemtoon op het milieu en ecoverantwoordelijkheid. We kregen heel snel het GEO-label (Golf Environment Organization), een absolute must voor duurzame ontwikkeling. We gebruiken een minimum aan pesticiden voor het onderhoud van het terrein en we gebruiken regenwater om de greens te irrigeren.”

Het parcours met achttien holes, ontworpen door de Brit Martin Hawtree en de landschapsarchitect Jean-Noël Capart, is zoals wijn: het wordt ieder jaar nog ietsje beter. De club heeft al bijna zevenhonderd leden. Er zijn zelfs al plannen om nog een baan van negen holes te openen. Maar Naxhelet is veel meer dan een golfclub: het is een concept. “Golf is uiteraard het uitgangspunt, maar ons businessplan reikt verder. We hebben ook een resort uitgebouwd met een viersterrenhotel van 35 kamers en suites, een spawellness met zwembad en een gastronomisch restaurant. Binnenkort willen we ook een vastgoedproject opstarten, met een honderdtal verblijven in een eco-omgeving. Samen met onze partner Naturhome willen we ook in dat project ecologische materialen gebruiken, zoals hout”, zeggen Françoise en Bernard Jolly, die het allemaal op de lange termijn bekijken.

In de soms zeer behoudsgezinde golfwereld pakken ze het in Naxhelet anders aan. Een gok die langzaam maar zeker de juiste lijkt. De site heeft alles om te slagen, op een halfuur van Luik en Namen en niet verder dan vijftig minuten van Brussel, met een schitterend uitzicht op de valleien van de Mehaigne en de Maas. “We krijgen in het hotel niet alleen golfers over de vloer, maar ook organisatoren van seminars, die gebruikmaken van de drie grote conferentiezalen in de natuur, en mensen die gewoon van de streek willen genieten.”

Het is nog wat wachten op winstgevende tijden, “maar de rekening is al in evenwicht en we hebben een vijftigtal banen gecreëerd, zonder onze filosofie te verloochenen: in de buurt rekruteren en een beroep doen op locale leveranciers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content