Navisoft dringend op zoek naar partners

De overname van het Deense Navision door Microsoft blijkt een godsgeschenk voor de Navision-distributeurs. Maar voor bouwspecialist Navisoft wordt het nu vooral zaak om de groei in de hand te houden. Dus worden er dringend partners gezocht.

Selfmade man Yves Meulenijzer heeft altijd verschillende ijzers in het vuur gehad, maar sinds hij bij het Deense softwarebedrijf Navision aanklopte, draait de molen wel erg hard. Meulenijzer stelde in 2000 aan Navision voor om hun bedrijfsbeheerpakket als basis te gebruiken voor een gespecialiseerde oplossing voor bouw- en afwerkingsbedrijven. Navision was niet de eerste keuze van Meulenijzer. De man zit al sinds 1991 in de distributie van software en werkte onder meer samen met Exact, Winking, AutoCad, Commence CRM en Act CRM. In 1998 was hij distributeur geworden van de sterke Britse middenmoter Sage voor zijn boekhoudpakket Ciel! en andere software. Maar toen hij bij Sage aanklopte met het voorstel om een gespecialiseerde oplossing te ontwikkelen, zegt Meulenijzer, vond het Parijse management dat hij te veel hooi op zijn vork nam. Hun antwoord was een droge non.

Met Navision – vorig jaar overgenomen door Microsoft en intussen herdoopt tot Microsoft Business Solutions – zette hij door. Ook toen Sage, volgens Meulenijzer, bezwaar maakte dat zijn Navision-bedrijvigheid in dezelfde firma werd ondergebracht als zijn Sage-activiteiten. Meulenijzer verhuist nu zijn Navision-tak naar Navisoft NV.

“In een eerste fase hebben we alleen de commerciële activiteiten overgebracht. Momenteel zijn dat ook de investeringen en de resources voor verkoop, implementatie en ondersteuning. Eigendomsrechten en ontwikkeling worden ondergebracht in ProjectBusinessSolutions NV,” verduidelijkt hij.

Het prille Navisoft had zijn Navipro-oplossing in 2001 klaar: een geïntegreerd pakket voor offertes, inkoop, integratie van plannen, opvolging van de werken, facturatie en nacalculatie – allemaal toegespitst op het installatiebedrijf. “Het geeft je een perfect zicht op de workflow,” zegt Meulenijzer. Navisoft is nog weinig bekend in de branche, maar Meulenijzer wuift met contracten. Klanten zijn onder meer JE StorkAir (ventilatiesystemen), Lemaire (grondwerken), PreciaMolen (weegtoestellen) en Ensysta, de specialist in proces-engineering die deel uitmaakt van de Aveve-groep. “Op korte termijn zouden we zeker tien mensen moeten aanwerven,” zegt Meulenijzer.

Gevaarlijk jaar op komst

Hij heeft echter meer honger dan middelen. Sinds 2001 is er vanuit de overkoepelende firma Fimaco “ruim 700.000 euro” geïnvesteerd in de ontwikkeling van Navipro, legt hij uit. De groepsomzet is volgens Meulenijzer stabiel gebleven op 2 miljoen euro, maar Navisoft zelf vervijfvoudigde tot ruim 1 miljoen euro in boekjaar 2003 (tot 30 juni). “Het is een beetje uit de hand gelopen. De groep kan dit niet meer blijven trekken. Daarom zoeken we op zeer korte termijn partners.” Zelf hebben hij en Fimaco in augustus 2002 het kapitaal van Navisoft al met 317.940 euro opgetrokken.

“Er bestaat wel degelijk een bredere belangstelling voor verdergaande oplossingen in de bouwsector,” bevestigt Frederik Demyttenaere van het Harelbeekse Centric (ex- Infosoft), dat sinds begin dit jaar de Nederlandse nummer drie in de bouw, VolkerWessels, onder zijn klanten mag rekenen. In de bouw moet het kleine Navisoft behalve tegen Centric (een Oracle-partner) ook opboksen tegen marktleider KPDServices (ook Oracle, uit Halen) en tegen een andere Microsoft-partner, Goovaerts IT Solutions uit Zaventem. In de software voor servicebedrijven is de markt dan weer uiterst versnipperd. “Maar specifiek in installatie en constructie ondervinden we alleen concurrentie voor de heel kleine bedrijven, met één tot drie gebruikers van Cafca,” aldus Meulenijzer.

Met zijn meer dan 50 Microsoft Business Solutions Partners maakt Microsoft de spoeling voor elk van hen wel erg dun, vindt Henk De Metsenaere, KMO-manager van het SAP Belux. De Metsenaere verwacht snel een shake-out. “We gaan een bijzonder moeilijk jaar tegemoet,” zegt Meulenijzer. Een partner die vers kapitaal inbrengt, zou een oplossing kunnen zijn. Microsoft zelf biedt zijn partners kapitaal noch leningen, bevestigt perswoordvoerder DirkDelmartino ons. Total S olutionsFinancing is er alleen voor klanten.

Wouter De Broeck – Bruno Leijnse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content