‘Nauwelijks alternatieven voor Oekraïense zonnebloemolie’

Oekraïne is de marktleider in zonnebloemolie. Alternatieven vinden is niet zo gemakkelijk, waarschuwt Marianne Streel (54), de voorzitter van de Fédération Wallonne des Agriculteurs (FWA), de Waalse tegenhanger van de Boerenbond.

1Wat maakt Oekraïne zo uitzonderlijk op het gebied van zonnebloemolie?

MARIANNE STREEL. “Een kwart van de grond is er zogenoemde zwarte aarde. Die is uitzonderlijk goed voor granen. De zomers duren er bovendien veel langer dan bij ons en zijn doorgaans heel warm. Zonnebloemen worden pas laat in de herfst geoogst. Dan is het in België al veel te koud. Er is een enorm tekort aan zonnebloemolie. Oekraïne levert de helft van de wereldwijde productie en is daarmee de grootste producent van de wereld. Er zijn hooguit wat belangrijke teelten in Zuid-Frankrijk.”

2Wat maakt zonnebloemolie zo belangrijk?

STREEL. “Zonnebloemolie heeft heel veel toepassingen in de voedingsindustrie, dankzij haar neutrale smaak. Je kunt ze bijvoorbeeld moeilijk vervangen door de veel scherpere smaak van olijfolie. Eventuele alternatieven zijn palm- of arachideolie, maar die laatste bevat dan weer allergenen. Bovendien kun je zonnebloemolie verhitten, vandaar het gebruik ervan in frituren.”

3Kan België meer granen produceren en daarmee het tekort uit Oekraïne voor de wereld opvangen?

STREEL. “Zo eenvoudig is dat niet. Wat wordt uitgezaaid, is in de herfst al beslist. Je mag ook niet spelen met je landbouwgronden. Je moet voor voldoende afwisseling zorgen, anders geraakt de bodem snel uitgeput. Granenteelt levert bovendien weinig toegevoegde waarde. Dat is al een cruciaal probleem voor de Waalse landbouw. We hebben na vele jaren werken rond de teelt van cichorei en suikerbieten een waardevolle keten uitgebouwd. Die kunnen we niet zomaar laten vallen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content