Nationale Bank moet oordelen over Filip Dierckx

Het parket van Brussel besliste vorige week om aan de raadkamer te vragen zeven oud-bestuurders van de voormalige Fortis-holding en -bank door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Het gaat om ex-voorzitter Maurice Lippens, ex-CEO’s Jean-Paul Votron en Herman Verwilst, ex-CFO Gilbert Mittler en zijn rechterhand Lars Machenil, en de voormalige directieleden Filip Dierckx en Reginald De Gols. De raadkamer moet beslissen welke personen in beschuldiging worden gesteld.

Vooral voor Filip Dierckx zou een rechtszaak ongelegen komen. Hij zit nog altijd aan de top van BNP Paribas Fortis, als vicevoorzitter van het uitvoerend comité en bestuurder, en hij is bovendien voorzitter van de sectorfederatie Felbelfin. Je kunt je afvragen of iemand die wordt vervolgd wegens misleidende informatieverstrekking nog voldoende geloofwaardigheid bezit om op te treden als woordvoerder van de bankensector in België.

Bij BNP Paribas Fortis staat zijn positie nochtans niet ter discussie, beklemtoont bestuursvoorzitter Herman Daems: “Een directielid en bestuurder van een financiële instelling moet fit and proper zijn. Over het eerste, zijn technische bekwaamheid, bestaat geen discussie. Over het tweede hebben het governance- en remuneratiecomité van BNP Paribas Fortis en de voltallige raad van bestuur zich al een aantal keer gebogen. We zijn tot de conclusie gekomen dat Filip, tot bewijs van het tegendeel, geschikt blijft.”

Daarbij hebben twee elementen de doorslag gegeven, zegt Daems: “Enerzijds ontkent Filip de zaken die hem aangewreven worden. Ook al wordt hij vervolgd, dan gaan wij uit van een vermoeden van onschuld. Het is niet aan ons om het proces te voeren, we willen zelf geen rechter spelen. Anderzijds hebben we de eventuele reputatieschade voor de instelling in overweging genomen. Maar we hebben gemerkt dat de zaak geen enkele negatieve impact heeft op de commerciële ontwikkeling of op het cliënteel.” Daems zegt dat BNP Paribas Fortis daarom aan de Nationale Bank heeft gevraagd om het mandaat van Dierckx voort te zetten: “Het laatste woord is aan de toezichthouder. Die moet oordelen of Filip kan aanblijven.”

Ook Michel Vermaerke, de directeur-generaal van Febelfin, ziet geen graten in het voorzitterschap van Dierckx: “Nu de raadkamer zich zal buigen over een doorverwijzing, is er voor het eerst sprake van een tegensprekelijk debat. Wij vinden niet dat je iemand kunt veroordelen die zich nog niet heeft kunnen verdedigen. Filip Dierckx heeft bovendien het vertrouwen van het bestuur en de aandeelhouders van BNP Paribas Fortis, op wier voordracht hij voorzitter van Febelfin is, en hij zet zich met hart en ziel in voor onze sector.”

Vermaerke geeft wel toe dat Febelfin de zaak opnieuw kan evalueren, mocht Dierckx echt in beschuldiging gesteld worden: “Dat zou een nieuw feit kunnen zijn, en dan gaan we opnieuw alle elementen van het dossier bekijken.”

P.C.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content