NAAR PARIJS VOOR ENERGIECONTRACTEN

TRACTEBEL/EGI.

De internationale bankiers die grote energieprivatiseringen willen financieren, hebben het begrepen. Zij gaan in de jongste weken meer naar Parijs en minder naar Brussel om te praten over overnames door, en nieuwe centrales en technische bijstand van Tractebel/EGI, de internationaliseringspoot van Tractebel. Dertig procent van de toegevoegde waarde van Suez Lyonnaise des Eaux ( SLE) komt uit de energie-activiteiten (dus van de Belgische dochters Tractebel, Electrabel en Distrigas). De ankering van de pôle électrique in België is een dooddoener, zegt een aantal hoge insiders bij Tractebel; de fusie van de Franse mini-onderneming Elyo (met als Amerikaanse dochter Trigen, gespecialiseerd in thermale energie, interessant, maar folklore) met Electrabel/Tractebel verhult de werkelijkheid. De macht ligt in Parijs en de bankiers van Citigroup, NatWest, Deutsche Bank en dergelijke hebben het gesnapt.

Zij kunnen het trouwens moeilijk niet snappen. Gérard Mestrallet, voorzitter van het directoire van Suez Lyonnaise des Eaux, is zelf (en zonder Belgen) onlangs op een seminarie van de Wereldbank in Washington uitvoerig gaan vertellen wat de rol en de toekomst van

Suez Lyonnaise des Eaux is in de internationale energie. Zijn toespraak van vijf bladzijden werd ter technische controle voorgelegd aan de top van Tractebel. Directoire-lid Brongniart, een specialist van het water, secondeert Gérard Mestrallet als energieman. De top-Belgen van Tractebel hebben zich altijd ver gehouden van de praatmarathons in Washington. Gérard Mestrallet verspreidt nu met verve het Franse woord.

Jean-Pierre Hansen, gedelegeerd bestuurder van Tractebel, vaart een moeilijke koers. Zet hij zich te schrap tegen SLE, dan compliceert hij de afspraken over zijn voorrangsrol (“Deze bepalen uitdrukkelijk dat de Belgen niet de uitvoerders zijn, maar de energiestrategie bepalen,” zegt hij aan Trends). Stelt hij zich meegaand op, dan regent het verwijten over zijn slappe ruggengraat vis-à-vis Parijs. Uit de raad van bestuur kan hij steun verwachten van Philippe Bodson die niet zijn volledige vrijheid nam en zetelt als onafhankelijke bestuurder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content