‘n Krap venster

Windows CE is een erg slanke Windows voor erg dunne computers.

Voeg toe aan de 100 K-of-zo van uw afkortingenwoordenboek : hpc voor handheld pc. Zeg maar zakcomputer. Hergeboorte onder een beter gesternte van de PDA’s uit 1993. Is de tijd rijp ? Hadden de sceptici ongelijk toen Microsoft drie jaar geleden met fanfare zijn Windows CE besturingssysteem voor de hpc’s aankondigde ?

Wie weet. De Windows CE computers hoe kort ù dat af ? hebben een paar dingen voor op de vroegere PDA’s.

Een Windows besturingssysteem, dat is afgeleid van Windows 95 en er ook de interface van heeft, tot en met de takenbalk en de prullenbak. Het toetsgevoelige scherm wordt met een pen bediend.

Standaard connectiviteit. De huidige modellen komen op de markt met “Pocket”-versies van Microsofts klassieke toepassingen : Excel (spreadsheet), Word, een agenda- en contactenbeheerprogramma op basis van MS Schedule+ en de fameuze Pocket Internet Explorer, waarmee u e-mail kan uitwisselen en (monochroom) grasduinen op het Internet of programma-updates downloaden. De Internet-protocols TCP/IP en PPP zijn ingebouwd en de Inbox het equivalent van het postvak van Windows 95 ondersteunt de Internet poststandaarden Smtp en Pop3. Via de pc Card-sleuf kan u een PCMCIA-modem op de hpc aansluiten (in sommige modellen zal hij zijn ingebouwd) en er is een IrDA-compatibele infraroodpoort waarmee u met andere hpc’s kan communiceren.

Synchronisatie. Dankzij de bijgeleverde HPC Explorer-toepassing, die u op uw Windows 95 pc moet installeren, kan u via de seriële kabel de contact-, taken- en agenda-databases op de hpc synchroniseren met de Schedule+ 7.0a versie (uit MS Office) op de desktop. De overige bestanden kan u in de Explorer met de bekende drag-and-drop tussen de machines kopiëren.

Ruime keuze aan hardware. Windows 95 is beperkt tot de Intel-instructieset, maar Windows CE draait op processoren van meerdere fabrikanten : Hitachi, NEC en Philips Semiconductor. De overbrenging op Motorola‘s PowerPC en op de modellen van Advanced Risc Machines is bezig. Zeven firma’s zijn al minstens met een hpc-prototype voor de dag gekomen : Compaq, Hitachi, Casio, NEC, Hewlett-Packard, LG Electronics en Philips.

Een enorm potentieel aan toepassingen. Microsofts ongeëvenaarde basis van ontwikkelaars van Windows-software zal zorgen voor een ruim gamma voorverpakte software, maar vormt ook een interessante pool aan knowhow voor hpc-maatoplossingen voor bedrijven. Nu al verrijkt bijvoorbeeld Casio zijn Cassiopeia met programma’s voor fax ( bFax), e-mail ( Virtual Courier), financieel beheer ( Landware Financial Consultant) en optioneel met connecties voor (Amerikaanse) semafoonnetwerken.

Conclusie : Windows CE is net als Windows zelf een platform waarop zich een hele industrie richt.

WINDOWS ?

Waar zit dan de hype ? In verschillende punten. Windows CE-programma’s hebben een “hoog niveau van compatibiliteit” met de ware Windows (dixit Casio). Maar de toepassingen hebben geen macro- of OLE-ondersteuning en zelfs een verschillend bestandsformaat. Uw Windows CE Pocket Word teksten moeten naar de “volledige” versies worden geconverteerd.

Bijkomende toepassingen en zelfs de standaard meegeleverde Pocket Internet Explorer (zonder plug-in of Active-X support) moet u in het statische Ram-geheugen van de machines draaien, waarin u ook nog eens uw gegevens en bestanden bewaart en waar CE zelf al 512 K inneemt. De huidige toestellen hebben 2 of 4 MB Ram-geheugen, dus daar moet u geen wilde dingen van verwachten.

De machines werken alleen samen met Windows 95 pc’s, niet met vroegere Windows-versies en zelfs niet met Windows NT.

En ten slotte, en overheersend, scherm en klavier van de hpc’s worden niet groter omdat het toestel een vorm van Windows draait. Geen zinnig mens die daar meer dan een adres of een afspraak op wil typen, laat staan dat u er op het Internet mee zou willen surfen.

Eigenlijk verandert Windows CE dus niet zoveel. De kernvraag blijft : gebruik ik zo’n pietepeuterig ding (dat desondanks toch nog te groot is) of niet ? Of u dan CE kiest of iets anders is een vraag voor achteraf.

BNL

http://www.windowsce.com/

WINDOWS CE COMPUTER De start van een nieuwe generatie met nadruk op start.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content