MUZIKALE AANLEG

De voorzitter van de Ieperse Kamer voor Koophandel levert tijdens de zomer het handling-materiaal voor heel wat muziekfestivals.

“In de zomermaanden doen veel bedrijven het kalmer aan. We verhuren onze machines dan aan muziekfestivals. Op die manier blijven de toestellen intensief gebruikt.”

Peter Lechat, zaakvoerder van de nv Lechat Machines, leverde al het handling-materiaal voor het festival Rock Torhout en het Axion Beach festival. En tot 4 augustus staat Lechat op Folk Dranouter paraat. “Het aandeel van de zomerfestivals blijft beperkt in de omzet. Maar het groeit. We zijn gestart met materiaal voor kleine festivals, nu worden ze steeds groter.”

Lechat Machines in de Ieperse industriezone verhuurt, verkoopt en herstelt handling-machines. Het gamma omvat zowel heftrucks als minigravers, wielladers, hoogwerkers en schaarliften. De festivals zijn als visitekaartje aardig meegenomen. De belangrijkste klanten zijn evenwel aannemers, dakwerkers, tuinaanleggers, en de industrie. Die laatste in haar meest diverse vorm : van galvanisatie tot melkproductie. Vijftig procent van de omzet komt uit verkoop, de andere vijftig procent uit verhuur, herstelling en transport. De firma is vandaag voornamelijk in West-Vlaanderen actief, maar Peter Lechat wil ook verhuurpunten in de andere provincies opstarten. “Vooral de verhuurvraag zal toenemen. Mensen investeren minder en huren veel vlugger specifieke machines voor de uitvoering van specifieke werken.”

Peter Lechat startte zijn zaak in maart 1994. De omzet bedroeg vorig jaar 80 miljoen frank, gemaakt door zeven werknemers. Amper twee jaar na de start draait Lechat Machines al break-even. Want de investering bij de start bedroeg 30 miljoen frank : geen makkie voor de 30 jaar jonge zaakvoerder, die het realiseerde met de hulp van verschillende leveranciers. Lechat beklemtoont de remmende factor van banken op de groei van een bedrijf. “Investeren in machines kost veel geld en dat schrikt de banken blijkbaar af. Met de Generale Bank heb ik nu een overeenkomst als factorbedrijf. De bank volgt de debiteuren op, zij dekt bepaalde klanten in, verzekert of verzekert niet. Ik krijg een voorschot op de betaling. Het is een systeem dat vruchten afwerpt.”

Ook in zijn vrije tijd heeft Peter Lechat oog voor het bedrijfsleven in Ieper. Sinds 1995 is hij voorzitter van de Kamer voor Handel en Nijverheid van Ieper. In die hoedanigheid ijvert hij onder meer voor de begeleiding van… starters.

PETER LECHAT (LECHAT MACHINES) Mensen investeren minder en huren vlugger specifieke machines voor de uitvoering van specifieke werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content