Murder in the first

Marc Rocco rekonstrueert in “Murder in the first” op een aangrijpende wijze de geruchtmakende Henri Young-zaak uit 1941, een affaire waarbij zowel de gevangenis van Alcatraz als de staat in opspraak kwamen.

Henri Young werd in 1938 door de politie opgepakt nadat hij in een postkantoor vijf dollar had gestolen. Met dat bedrag wilde hij eten kopen voor zijn jongere zus. Zijn diefstal had echter zware gevolgen : hij werd weliswaar per vergissing tussen de zware misdadigers geïnterneerd in de beruchte gevangenis van Alcatraz.

Murder in the first” start met de mislukte ontsnapping van drie bajesklanten uit de hyperbeveiligde vesting. Als straf wordt Young naakt opgesloten in de kerkers van Alcatraz. De eenzame opsluiting is synoniem van vochtige lucht, binnensijpelend zeewater en bijna geen licht. Een onmenselijk regime, en toch wordt Henri Young er door de sadistische gevangenisdirekteur Glenn ( Gary Oldman) gedurende drie jaar vastgehouden. Bovendien komt met de regelmaat van een klok Glenn hem tot bloedens toe afstraffen.

Uiteindelijk murw geslagen en psychisch totaal ontredderd krijgt Young zijn “gewoon” gevangenisleven terug in 1941. Tijdens zijn eerste eetmaal tussen de andere gedetineerden vermoordt Young met een eetlepel de man die zijn ontsnappingspoging van destijds verraden heeft. Young wordt ter dood veroordeeld.

De debuterende pro-deo-advokaat James Stamphill krijgt als eerste opdracht Youngs rechten te verdedigen. Terwijl iedereen ervan uitgaat dat het Henri Young-proces een vooraf beklonken zaak is, slaagt Stamphill erin uitstel te krijgen om met Young te praten en op onderzoek uit te trekken. De Henri Young-affaire groeit uiteindelijk uit tot een monsterproces en een mediagebeuren, waarin Alcatraz en onrechtstreeks de staat, ter verantwoording worden geroepen.

Henri Young is een zwart hoofdstuk in de gerechtsgeschiedenis van Amerika. De media toonden wereldwijd het ongelijk aan van de Verenigde Staten, die zich als wereldrechter opwierpen.

Scenarist Dan Gordon heeft zijn sterk opgebouwde gerechtsthriller gerekonstrueerd via kranteknipsels en -artikels. Regisseur Marc Rocco gebruikt geregeld journaalbeelden om zijn verhaal een waarheidsgetrouw karakter te verlenen. Toch leidt Rocco’s akrobatisch camerawerk soms de aandacht af. De poging om het teatrale karakter via zijn camerawerk te doorbreken, is te opzichtig. Ze staat geregeld de expressies in de weg van de konstant op hoog niveau akterende Kevin Bacon in de rol van de getormenteerde Henri Young en Christian Slater als de beginnende en van zich afbijtende advokaat Stamphill.

PIET GOETHALS

Murder in the first Sterk opgebouwde gerechtsthriller

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content