MULTICULTUUR

Procter & Gamble centraliseerde zijn Europese werking. Dat bracht in Strombeek 300 nieuwe jobs in vijf jaar.

Een eigen reisbureau-in-huis, bemand door acht werknemers. Het duidt aan hoe vaak gereisd wordt bij nv Procter & Gamble European Technical Center. Dat hangt samen met de centralisering op Europees niveau, die ook deels de personeelsaangroei verklaart : 301 werknemers kwamen erbij tussen 1990 en 1995 (van 682 naar 983, zie ook tabel blz. 45). “De voorbije vijf jaar is category management sterk gegroeid. Een eigen productontwikkeling per land kunnen we ons niet langer veroorloven. Het management verloopt meer uniform, de diensten worden gecentraliseerd,” verklaart director public affairs Willem Prinsen. En dus werden werknemers van Procter & Gamble uit andere landen naar het Europees hoofdkwartier in Strombeek-Bever gehaald. De verhuis is goed voor zowat de helft van het 300-tal nieuwe werknemers. Vanuit Strombeek-Bever gebeurt nu de marketing, sales en het management voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Dat leidt tot een multiculturele werkvloer : dertig nationaliteiten zijn er aan de slag, zegt personeelsdirecteur Daniël Timmermans. “De voertaal is Engels. Maar de officiële briefwisseling gebeurt wel eerst in het Nederlands.” Meer dan de helft van de werknemers zijn Belgen. Dan volgen Britten, Nederlanders, Fransen en Duitsers.

Jaarlijks besteedt Procter & Gamble 9 miljard frank aan onderzoek in Europa. Dat is 3 % van de omzet. Strombeek-Bever is het grootste van de zes Europese technische centra. Er worden hoofdzakelijk nieuwe wasmiddelen ontwikkeld, voorts is er een labo voor parfums.

Procter & Gamble nestelde zich in 1963 in deze deelgemeente van Grimbergen. “Belgen zijn harde werkers. Dat speelt zeker mee,” verklaart Willem Prinsen. Maar de centrale ligging gaf de doorslag. “Brussel ligt toevallig in België. Het had net zo goed Nederland of Parijs kunnen zijn.”

Van de 150 écht nieuwe werknemers is meer dan de helft Belg. Al is in de technische functies meer dan de helft internationaal. Het zijn vooral doctors in de scheikunde en scheikundige ingenieurs. Voorts wierf Procter ingenieurs in elektronica aan voor het beheer en de ontwikkeling van de informatica. En uiteraard ook marketeers. “Wij werven bijna uitsluitend mensen aan die net een diploma hebben behaald,” zegt Daniël Timmermans. De gemiddelde leeftijd van het personeel is veertig, het verloop is gering. Het personeel wordt jong aangeworven, met de bedoeling op lange termijn door te groeien.

WILLEM PRINSEN, DANIEL TIMMERMANS (PROCTER & GAMBLE ETC) Brussel ligt toevallig in België. Het had net zo goed Nederland of Parijs kunnen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content