Movetis nadert productlancering

Steekt binnen een handvol jaren ook een pakketje aandelen Movetis in uw beleggingsportefeuille? Geen utopie. Ruim een jaar geleden opgericht als een spin-off van Janssen Pharmaceutica, heeft het bedrijf binnen afzienbare tijd vers kapitaal nodig. Een beursgang behoort dan tot de mogelijkheden. y

Dirk Reyn barst van de energie. Bij het biofarmabedrijf Movetis kan de Antwerpenaar als CEO zijn hart ophalen. “Het voldoet aan al mijn verwachtingen. Het is tot nu toe bijzonder boeiend en uitsluitend positief geweest”, zegt de rijzige sportfanaat in het Turnhoutse kantoor waar het bedrijf zich sinds enkele maanden heeft genesteld.

De 46-jarige Reyn is een van de vier oprichters van Movetis, dat voorlopig nog enigszins anoniem aan de weg kan timmeren. Kort na de oprichting kwam de onderneming in januari 2007 even in het nieuws door 49 miljoen euro – een recordbedrag voor de Europese biofarmasector – op te halen bij durfkapitaalverstrekkers. Die werden gelokt door de rist potentiële medicijnen en moleculen die Movetis meekreeg van Johnson & Johnson (J&J), het moederhuis van Janssen Pharmaceutica.

J&J had namelijk beslist dat gastro-enterologie, zeg maar de wetenschap die zich bezighoudt met ziektes van het maag-darmstelsel, niet langer tot de prioriteiten behoorde, en stak de ontwikkeling van nieuwe producten in de koelkast. Overigens is dat geen abnormale strategie: alle grote farmabedrijven nemen hun onderzoeksportfolio regelmatig onder de loep.

Reyn en Jan Schuurkes, een ander zwaargewicht voor gastro-enterologie bij Janssen, beslisten daarop zelf het onderzoek naar maag-darmmedicijnen voort te zetten en konden J&J overtuigen van het nut van een afsplitsing. Dat J&J soortgelijke operaties al eerder succesvol had afgerond, vereenvoudigde de zaken wel. Zo werden het beursgenoteerde Barrier Therapeutics, Macroflux en het Mechelse Tibotec al afgesplitst.

Reyn en Schuurkes zochten steun bij twee andere ex-kleppers van Janssen Pharma: Staf Van Reet en Remi Van den Broeck. Dat viertal hield Movetis in december 2006 boven de doopvont. Hoeveel geld zij er bij de start in stopten, blijft geheim. Sinds de kapitaalronde hebben ze in elk geval niet langer de meerderheid. Die zit bij een kransje durfkapitalisten inclusief de Gimv, Biotech (KBC), Quest for Growth en het Luxemburgse BIP. Maar het gros van het geld werd op tafel gelegd door het Franse Sofinnova Partners, het Amerikaanse Sofinnova Ventures en het Nederlandse LSP. Reyn: “Ik wist wel een beetje hoe je een businessplan moet schrijven om investeerders te overtuigen.”

Ook de reputatie van de vier oprichters nam twijfels weg bij de kapitaalverstrekkers. Reyn zelf was lang verantwoordelijk voor maag- en darmgeneesmiddelen bij Janssen, terwijl Schuurkes er het onderzoek naar die medicijnen coördineerde en mee aan de basis lag van Motilium, het bekende middel tegen misselijkheid. Van Reet, nu voorzitter van Movetis, volgde ooit Paul Janssen op als baas van Janssen Pharma. Van den Broeck ten slotte is een expert in klinisch onderzoek en stampte op dat terrein het bedrijf Medisearch – ondertussen overgenomen door SGS – uit de grond.

Maar hét lokmiddel voor de durfkapitalisten was Resolor, een product tegen langdurige constipatie, dat alle klinische onderzoeksfasen al had doorlopen toen J&J op de rem ging staan. Movetis pakte de draad op, en is bijna klaar met de verwerking van de gegevens. De goedkeuring voor de Europese markt wordt aangevraagd in het tweede kwartaal van dit jaar. Het goedkeuringsproces duurt waarschijnlijk 15 maanden. J&J zelf mag de aanvraag voor de VS regelen, omdat het zelf het product heeft ontwikkeld.

Voor echte inkomsten is het dus nog te vroeg. Voor financiële cijfers ook: de eerste resultatenrekening en een eerste blik op de uitgaven is ten vroegste beschikbaar in maart. Dankzij Resolor zou Movetis rond 2013 uit de rode cijfers willen geraken. Tegen dan zou ook een tweede product, nu nog M0002 genaamd, uit de pijplijn geraakt moeten zijn. M0002 werkt tegen de ophoping van buikwatervocht bij leverstoornissen, en heeft de eerste klinische onderzoeksfase succesvol afgerond. Op M0002 heeft Movetis wél de wereldwijde rechten.

Nog verder in de pijplijn zit een product dat kleine kinderen met refluxproblemen – het terugvloeien van de maaginhoud – en diabetespatiënten met zware maagklachten helpt, en in de verte wenkt onder meer een middel tegen diarree, een domein waarin Janssen Pharma met Immodium al lang hoge ogen gooit.

Het kapitaal van 49 miljoen wordt intussen aangewend voor ontwikkelingskosten en aanwervingen. Hoe lang Movetis met dat bedrag veilig zit is niet duidelijk, maar dat vroeg of laat vers kapitaal vereist is, staat buiten kijf. “Met 49 miljoen kunnen we zeer ver geraken, maar het is onwaarschijnlijk dat we er alles mee kunnen doen. Dus zal een volgende financiering nodig zijn. Daarbij overwegen we alle opties en sluiten we niets uit”, stelt Reyn, die zich op de vlakte houdt over de marktwaarde van Resolor. “Er zijn in Europa ruim 20 miljoen mensen met zware en chronische constipatie, en ruim 6 miljoen die daarvoor regelmatig naar de arts gaan. Daarvan zijn er 2 tot 3 miljoen echt ontevreden met klassieke laxativa (laxerende middelen), en dat is de doelgroep waar wij met Resolor op mikken. We hebben aangetoond dat we 30 % van die patiënten kunnen normaliseren, en nog eens 20 tot 30 % significante klinische voordelen kunnen geven.”

Op kruissnelheid zal Movetis een bedrijf zijn met 200 tot 250 werknemers, verwacht Reyn. Voorlopig telt het 28 personeelsleden waaronder een zevental Nederlanders. Movetis herbergt nogal wat ervaren ex-collega’s van Reyn en Schuurkes. Anderen solliciteerden omdat zij de verkeersellende op trajecten als Antwerpen-Brussel of Utrecht-Amsterdam beu waren.(T)

Door Bert Lauwers/Foto Thomas de Boever

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content