Morikawa schrijft geschiedenis

COLLIN MORIKAWA De Amerikaan krijgt de trofee van de beste Europese speler. © AFP

Het zou een teken des tijds kunnen zijn: voor het eerst in vijftig jaar mocht een Amerikaan de trofee van de beste Europese speler van het jaar mee naar huis nemen. Collin Morikawa veroverde die titel in de Race to Dubai, na winst in het DP World Championship. We schreven het onlangs nog in deze rubriek: het Europese en het Amerikaanse circuit hebben plannen om met elkaar in zee te gaan. De eindoverwinning van een Amerikaanse speler in de Europese Tour kon dan ook op geen beter moment komen voor de voorstanders van dat plan, want ze is bijna symbolisch voor de globalisering van de golfsport op het hoogste niveau.

Morikawa draait volop mee in de PGA Tour en kwam dit jaar maar een paar keer aan de afslag in een toernooi van de Europese Tour. Maar hij won de British Open en presteerde sterk in de andere majors , die uiteraard meetellen voor de hiërarchie van de Race to Dubai. Dat bleek voldoende om de hoofdprijs in de Race to Dubai te pakken. De Amerikaan volgt daarmee topspelers op zoals Lee Westwood, Jon Rahm, Francesco Molinari, Tommy Fleetwood, Henrik Stenson en Rory McIlroy. De beslissende stap naar die eindzege deed de 24-jarige Californiër in het laatste toernooi van het seizoen, op de Earth Course van Dubai. Zijn overwinning leverde hem een stevige cheque van 3 miljoen dollar op.

Collin Morikawa maakt vaak het verschil met zijn grote regelmaat. De Amerikaan is dan ook goed in alle onderdelen van het golfspel. Volgens heel wat waarnemers is hij daarom voorbestemd om heel lang aan de top te blijven. Morikawa speelt het hele seizoen al op een hoog niveau: hij won het WGC in Bradenton en was een van de uitblinkers in de Ryder Cup, met 3,5 van de 4 punten. Als hij de Hero Challenge op de Bahama’s wint, kan hij in december al de nieuwe nummer één van de wereld worden.

Thomas Pieters en Thomas Detry waren ook tevreden na het laatste toernooi van het seizoen. Ze finishten beiden in de top dertig van de Race to Dubai en stelden daarmee hun selectie voor de volgende British Open zeker, die volgend jaar in juli op de Old Course van St Andrews wordt gespeeld. Voor Thomas Detry wordt dat meteen een eerste deelname aan een toernooi van de grand slam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content