Mooie instapkans

Ondanks de weerbarstige edelmetaalprijzen hield Umicore vast aan zijn winstdoelstelling. Die vaststelling zorgde voor een vrij grote zucht van opluchting bij de trading-update over het derde kwartaal. Het management kon meegeven dat de omzet met 1 % is gestegen en dat de recurrente bedrijfswinst (rebit) in 2014 zal landen in de bovenkant van de vork tussen 250 en 280 miljoen EUR, al betekent dit een daling van 8 tot 13 % in vergelijking met 2013. De sleutel van dat succesje ligt in de voor Umicore o zo belangrijke recyclageactiviteit, goed voor ruim de helft van de bedrijfswinst.

Ondanks de lagere metaalprijzen, ondanks de uitbreidingswerken aan de fabriek in Hoboken en ondanks de lagere beschikbaarheid van een aantal recyclagestromen (zoals complexe elektronica), steeg het verwerkte volume vergeleken met het derde kwartaal van vorig jaar. Dat lukte omdat de eerste fase van de uitbreiding op tijd werd afgewerkt in augustus, waardoor de fabriek in Hoboken in september al op een hoger toerental kon draaien. Ook in 2015 zal het uitbreidingsprogramma de fabriek tijdelijk stilleggen, maar ook volgend jaar moet dit gecompenseerd worden door de al gestegen capaciteit. Zodra die uitbreidingsinvesteringen volledig achter de rug zijn, stijgt de capaciteit met 40 %. Daar kun je al een stevige daling van de metaalprijzen mee opvangen.

Een stabilisatie van de metaalprijzen zou zeker vanaf 2016 de winst stevig ondersteunen. Vergeet ook niet dat de balans van Umicore vrij stevig is, wat het bedrijf toelaat ofwel externe groei te kopen, ofwel de aandeelhouders beter te vergoeden, via de inkoop van eigen aandelen of een hoger dividend.

Naast de recyclageactiviteit kan Umicore nog twee technologische speerpunten op groeiende markten in de strijd gooien om de winst op termijn hoger te duwen: autokatalysatoren en herlaadbare batterijen. Maar terwijl de recyclageactiviteit onverwacht standhield, ontgoochelden de resultaten ietwat in deze twee activiteiten. Autokatalysatoren zijn een groeimarkt dankzij de mondiaal aantrekkende autoverkoop en de steeds strengere emissienormen in steeds meer landen.

Toch bleef de stijging van de omzet in de katalysatorendivisie in het derde kwartaal beperkt tot een vrij magere 2 %, waarbij Umicore zowel in Europa als in Noord-Amerika achterbleef op de markt. Het aandeel van dieselvoertuigen gaat achteruit en de invoering van de volgende generatie emissienormen loopt wat vertraging op in Europa. Wat de herlaadbare batterijen betreft, daalde de omzet onverwacht lichtjes, wat Umicore wijt aan een meer seizoensgebonden verkooppatroon van draagbare elektronica. Daarnaast merkt het bedrijf op dat de elektrische wagen terrein wint, zeker in China, wat de vraag naar Umicores batterijtechnologie verder moet ondersteunen.

Hielden de omzet en winstvooruitzichten stand de voorbije maanden, dan kreeg het aandeel in die periode wel een tik van ongeveer 20 %. Dat betekent dat de waardering van het bedrijf opnieuw naar aantrekkelijkere niveaus is gedaald. De koers-winstverhouding voor dit jaar ligt nog rond de 20, maar zal dalen als de winst de volgend jaren opnieuw aantrekt. Nog een element dat de koers ondersteunt, is dat de holding GBL zich voluit opwerkt als nieuwe referentie-aandeelhouder van de groep. Na de laatste informatieverplichting weten we dat de Frère-holding reeds boven 10 % zit.

Conclusie

De koers-winstverhouding berekend over de gemiddelde winst van de voorbije vijf en tien jaar is gedaald tot het laagste peil sinds 2009. We geloven in het groeiverhaal van Umicore en zien hier dus een mooie instapkans. We verhogen niet alleen het advies, maar zien in het aandeel ook een portefeuillewaarde voor het thema goud en metalen, dat we willen uitbreiden.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content