MOOIE BENEN

Benen zorgen voor cultuurverschillen. Anvarex ervaart het bij zijn internationale verkooppolitiek.

Omer Vanhemelrijck, zaakvoerder van de nv Anvarex, heeft iets met benen. Het bedrijf maakt jaarlijks 30.000 paar therapeutische kousen. Die stimuleren de bloedsomloop van mensen die problemen hebben met de aders in de onderste ledematen. Alle “beenlijden” neemt het bedrijf onder de loep, van kleine spataders tot heuse beenzweren. “Onze sterkte is het maatwerk. De meeste mensen worden geholpen met standaardmaten, maar er komen steeds meer afwijkingen voor. Eén derde van onze productie is maatwerk, een van onze drie breiers is doorlopend met maatwerk bezig.” Dit maatwerk is geen onoverkomelijke last voor de flexibele kmo met vijftien werknemers. De klant betaalt trouwens voor het extra werk. Nog één van de sterke punten zijn de herstellingen. “Er is waarschijnlijk geen andere fabrikant die nog herstellingen doet.”

De kousen worden verdeeld via bandagisten, orthopedisten en apothekers. Vooral vrouwen dragen de kousen, door hormonale veranderingen bij zwangerschap en de menopauze. Maar de dikke kousen, een noodzaak om de nodige druk te geven, zijn niet modieus. Kleurverscheidenheid (blauw, beige, zwart) biedt enig soelaas. Anvarex ontwikkelde bovendien een nieuw logo, met een elegante dame gehuld in de kousen. Dat zorgde echter voor enige zure oprispingen in exportland Israël. In Saudi-Arabië zijn alle verkooppogingen zelfs gestaakt. “Op een beurs kreeg ik geen toestemming om PVC-benen te tonen. Zelfs technische tekeningen mochten niet. Ik heb dan maar de kousen aan de muur gehangen.”

Twee derde van de therapeutische kousen zijn bestemd voor de Belgische markt. De rest wordt geëxporteerd naar Frankrijk, Israël, Nederland en Thailand. Japan ging als exportland in 1986 verloren. De belangrijkste Japanse klant kopieert vandaag, na “industriële spionage”, het productieproces. De omzet schommelt jaarlijks rond 30 miljoen frank.

De nv Anvarex wordt sinds 1988 geleid door de gedelegeerd bestuurders Omer Vanhemelrijck en Hugo Neufkens. Beiden zijn de belangrijkste aandeelhouders van het bedrijf. De therapeutische kousen zorgen voor 45 % van de omzet. Nog eens 45 % maakt de verkoop van ingevoerde producten, waarvan Anvarex exclusief verdeler is in België. Het zijn hoofdzakelijk incontinentieproducten en klein orthopedisch materiaal. Eén tiende levert drukkleding voor zwaar verbranden. “Die activiteit is een dienstverlening voor de klant. Het zorgt niet voor een massale verkoop. Gelukkig maar.”

OMER VANHEMELRIJCK (ANVAREX) Een derde van de therapeutische kousen is maatwerk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content