Mooi en meedogenloos aan de Schelde

Een naam als een klok in de textielsector, maar ook buiten het gedreun van de weef-machines van handdoeken. Santens stond symbool voor de patriarch die bestuurlijke impact en ontzag had. Maar het eens zo fiere Santens zit in de hoek waar de klappen vallen, onder meer met een fraudeschandaal.

Alle belangen en participaties van de familie Santens samengeteld, zit je snel aan een groep die tekent voor 215 miljoen euro en 1400 mensen werk verschaft. Dat blijven imposante cijfers. Maar de clan Santens moest zowel economisch als sociaaleconomisch fors inboeten.

In de jaren zeventig was Marc Santens voorzitter van Febeltex en het VEV. De textielbaron was ook jaren voorzitter van Kredietbank. Luc Santens was in die periode ook voorzitter van Febeltex en het VKW. Lieven Santens was, in de lijn van de traditie, jaren burgemeester van Oudenaarde en medeoprichter van de golfclub van Oudenaarde.

Opsplitsing luidt begin van decimering in

Of de decimering van de familie te wijten is aan de generatieklip is een open vraag, en het antwoord zal zeker niet de enige verklaring zijn. Maar het opvolgingsproces liep moeilijker dan verwacht. De Vlaamse captain of industry Marc Santens moest als pater familias de overdracht van de groep van de derde generatie naar de vierde generatie in goede banen leiden. Concreet betekende zulks dat twee keer twee broers – Marc en Luc, en Lieven en Herman – de rol moesten overdragen aan vijftien ambitieuze kinderen.

Omdat een te grote versnippering van het kapitaal over verschillende familietakken dreigde, werd geopteerd voor een splitsingsscenario. De Groep Santens werd in vier divisies verkaveld: badlinnen, confectie, tapijten en de technologiepoot Santens Engineering Systems (SES). Die herverdeling had tot gevolg dat de kinderen van Herman en Lieven het bedrijf verlieten. Herman kreeg in de verdeling Santens Engineering Systems doorgeschoven, maar verkocht dat door. Hij investeerde zijn geld onder meer in het vleesverwerkingsbedrijf Welda in Oudenaarde, waar zijn zonen Frank en Johan terecht konden en er de leiding namen.

Lieven Santens investeerde dan weer een deel in de tapijtproducent Mc Three. Dochter Anne en zoon Bernard trokken zich diverse participaties aan. Maar met de crisis zitten verscheidene van die bedrijven in een negatieve spiraal. Het luchttechniekbedrijf Typhoon dat in de Lisakat Group van Lieven Santens zat, werd verkocht. In Lisakat zitten onder meer de bouwmaterialengroep Lecot en RF Technologies (specialist in brandwerende producten). Dochter Françoise Santens is gehuwd met Werner Pycke van de zuivelgroep Inex.

Gerechtelijk onderzoek

De twee broers Marc en Luc trokken in de verdeling de badlinnengroep en de confectie naar zich toe. Opvolgers daar zijn Jean-Baptiste en diens neef Frédéric. De groep heeft de jongste jaren als gevolg van de textielcrisis fel moeten saneren, zowel in de VS als in Veurne en Oudenaarde. De groep plooide zich terug op de vestiging in Oudenaarde. Isabelle Santens, zus van Jean-Baptiste en nicht van Frédéric, leidt de confectietak Andres.

De zus van Frédéric is Veronique. Zij is gehuwd met Dominiek De Clerck van de Beaulieu-familie. Ook daar slaat de crisis toe en zitten de broers De Clerck verwikkeld in een interne broederstrijd. Om nog maar te zwijgen van de gerechtelijke claim die al jaren op de groep rust.

Daarenboven is Santens nu ook het voorwerp van een gerechtelijk onderzoek. Naar verluidt werd 200 miljoen euro witgewassen. De bekendste verdachte in het dossier is Marc Santens. Ook zijn neef Lieven Santens is verdacht. Bij het onderzoek naar het familievermogen van de familie kwam de fiscus dan weer uit op Luxemburgse vennootschappen. Het is afwachten wat de impact is op de verschillende delen van de eens zo trotse familiegroep.

Opvolgingsproblemen, de crisis en het gerecht tasten de groep aan.

215 miljoen euro omzet

1400 werknemers

1913 ontstaan in oudenaarde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content