Monty

Colin Montgomerie is klaar voor het grote werk.

De Schot Colin Montgomerie heeft einde mei in Engeland een prachtige prestatie neergezet: hij won het Volvo PGA Championship in Wentworth met onder meer een schitterende tour van 64 en een totaal van 270, dat is 18 onder par.

Monty verdedigde in Wentworth met succes zijn titel, iets wat alleen Nick Faldo hem voordeed in 1981. De Schot had vijf slagen minder nodig dan Mark James, de aanvoerder van het Europese team voor de Ryder Cup, en mocht na afloop van het toernooi 303.350 euro mee naar huis nemen. Montgomerie verdiende in totaal al 9 miljoen euro prijzengeld.

Colin Montgomerie liet zich vooral tijdens de laatste achttien holes, in het gezelschap van de Zuid-Afrikaan Retief Goossen, van zijn beste kant zien. Bij de turn had hij een score van 32, dankzij birdies op de 2, 4 en 7, en hij vervolmaakte zijn tour met een birdie op de 10 en 11 en een eagle op de 12. Bij de laatste hole speelde hij nog een onder par en brak daarmee het record van Bernhard Langer (270 in 1987).

Na afloop van de wedstrijd toonde de Schot zich tevreden: “Tot op de laatste dag waren er nog spelers die me konden bedreigen. Ik heb er dus voor gezorgd dat alles perfect verliep. En de bal rolde zoals hij moest rollen.”

Die dag gaf Monty inderdaad de indruk dat golfen kinderspel is: tijdens de laatste twee tours speelde hij 15 onder par op een van de moeilijkste terreinen ter wereld, met indrukwekkende concurrenten als Ernie Els en José Maria Olazabal op zijn hielen. Met een score van 64, op één slag na het terreinrecord, eindigde hij net zo fantastisch als tijdens de Irish Open 1997 (met 62) of tijdens de US Open 1997 (met 65). Hij werd dan ook volop aangemoedigd door een enthousiast publiek. Zelfs Els liet van zich horen: “Monty speelt beter dan ooit, en dat wil wat zeggen. Hij moet nu nog één grote titel behalen: ik denk dat hij er rijp voor is en dat het hem wel zal lukken.”

Half juni vindt in North Carolina de US Open van Pinehurst plaats. Golfkenners hebben al gezegd dat als Montgomerie deze Open wint, dit wel eens het begin zou kunnen betekenen van een hele reeks grote zeges. Het enige probleem voor Montgomerie is dat deze Open zich in de Verenigde Staten afspeelt en dat de Amerikanen het hem niet makkelijk zullen maken. Dit jaar heeft hij daar al zeven toernooien gespeeld, en hij eindigde geen enkele keer in de toptien. Gelukkig is er begin juli nog de British Open in Carnoustie in Schotland. Daar zal hij zich zeker thuis voelen.

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content