Monty zet zijn tanden erin

Monty, de beste Europese golfspeler van de laatste zeven jaar, mijdt de VS meer en meer

De Schot Colin Montgomerie (36), bijgenaamd Monty, was een van de grote afwezigen op de Belgacom Open, maar behaalde vier dagen voor dit toernooi in le Zoute wel voor de eerste keer in zijn carrière een zeer belangrijke titel. Hij versloeg de titelhouder van de World Match Play – de Amerikaan Mark O’Meara – met 3-2 (op 36 holes) en behaalde daarmee zijn zesde Europese overwinning van dit seizoen én de titel die tot nu toe altijd aan zijn neus voorbij was gegaan. Toch was Monty niet in topvorm: hij was maandag naar de tandarts geweest om een ontstoken tand te laten trekken, en speelde met de nodige pijnstillers achter de kiezen. Maar ook O’Meara was niet in zijn beste doen, want hij had last van zijn schouder en van een stijve nek. Toch verrichtten deze twee spelers wonderen op de baan. “Colin heeft heel verstandig gespeeld”, zei O’Meara na afloop. “Door zijn sterke spel zorgde hij ervoor dat ik fouten maakte.” De finale van de World Match Play werd gespeeld op het terrein van Wentworth in het zuiden van het Engelse graafschap Surrey, niet ver van Monty’s woonplaats, en begon uitstekend voor de Schot: hij startte met vier birdies op de vijf eerste holes en hij stond al op -3 na de eerste negen holes. De laatste negen holes van de eerste tour begon hij met drie birdies op de eerste vier holes. Kortom, hij stond meteen op kop en dat bleef zo tot het einde toe.

Hij is nog steeds eerste in het klassement van de Europese Tour (een titel die hij dit jaar voor de zevende achtereenvolgende keer in de wacht zal slepen!) en speelde schitterend tijdens de laatste twee Ryder Cups. Toch heeft hij nog nooit een overwinning behaald in de Verenigde Staten. En dat zal vermoedelijk ook wel niet meer gebeuren, want hij heeft pas aangekondigd dat hij vanaf het jaar 2000 zijn programma aan de andere kant van de oceaan zal beperken tot zes toernooien per jaar. Naar verluidt had hij deze beslissing al genomen vóór de laatste Ryder Cup, waar hij zich toen behoorlijk heeft laten beledigen. Maar ach, het is altijd hetzelfde liedje vanaf het moment dat hij voet aan Noord-Amerikaanse wal zet, waar hij ondertussen de meest gehate Europese speler is geworden.

“Dat heeft geen enkele invloed op zijn beslissing. Het is niks nieuws en hij trekt zich er niets van aan”, zei zijn manager, Guy Kinnings. “Hij zal overal minder toernooien spelen, want hij heeft zijn planning eens grondig herzien. Hij wil gewoon meer tijd bij zijn gezin doorbrengen, dat is alles.” Dit jaar heeft Monty, naast de Ryder Cup, aan twaalf toernooien in de VS deelgenomen. Een maand geleden gaf Nick Faldo zijn mening al over deze kwestie: “Colin wentelt zich in zijn comfortabele positie in Europa, waar hij veel te makkelijk wint. Hij zou meer in de VS moeten spelen om wat meer tegenstand te ondervinden. Maar ik vermoed dat hij dik tevreden is met zijn cheques in euro.” Montgomerie reageerde kalm: “Niemand kan mijn ambities in twijfel trekken, maar ik vind mijn gezin nu gewoon belangrijker dan het idee om fulltime in Amerika te spelen.”

john baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content