Monsterfilms

Voor één keer kunnen dvd en pellicule grondig worden vergeleken. De Universal-studio’s produceerden in de jaren dertig en veertig een reeks huiver- en/of monsterfilms, die intussen ware klassiekers zijn geworden. Ze introduceerden tegelijk drie acteurs die voor de rest van hun carrière met het genre geïdentificeerd zouden worden: Claude Rains, Boris Karloff en Bela Lugosi.

De eerste verleende zijn agressieve stemgeluid aan ‘The Invisible Man’ (1933) en ‘The Phantom of the Opera’ (1943). Karloff schreef geschiedenis als ‘The Mummy’ (1933) en het monster van Frankenstein in James Whales nog steeds bijzonder genietbare ‘Frankenstein’ (1931) en ‘The Bride of Frankenstein’ (1935). Tod Browning bracht Bram Stokers vampier tot leven met de Hongaarse acteur Bela Lugosi in ‘Dracula’. Lugosi ging zodanig op in zijn rol dat hij zelfs thuis in een doodskist sliep.

Universal brengt bovenstaande titels samen met ‘The Wolf Man’ (1941) en ‘Creature from the Black Lagoon’ (1954) uit in een schitterende dvd-box. De acht films kunnen voor de gelegenheid ook op groot scherm worden bekeken. Vergelijk! De vertoonde filmkopieën hebben geleden onder de tand des tijds. De zwartwittonen van de pellicule zijn waarschijnlijk dieper dan de wat grijze tonen van de dvd-versies. De vele strepen en vlekken (hier en daar ook aanwezig op de dvd, maar voor het grootste deel digitaal weggerestaureerd) en het bruusk verspringen of afbreken van scènes wegens de plotse ‘verdwijning’ van een stuk pellicule, zullen dan weer eigen zijn aan de vertoonde filmkopieën. Maar dat maakt nu net de charme van pellicule uit.

De kraaknette dvd-versies zien eruit alsof ze pas uit het laboratorium komen. De ambiance in de zaal – en zeker tijdens een nachtelijke marathonvertoning zoals in de Brusselse Ciné Nova – is onklopbaar. De dvd-box biedt dan weer bij elke film een documentaire en een boeiende audiocommentaar aan. De Classic Monster Collection garandeert u twee nachten vertier in de bios.

Piet Goethals [{ssquf}]

‘Monsterfilms’ op vrijdag 27/12 en zaterdag 28/12, vanaf 22.00 uur in Ciné Nova, Arenbergstraat 3, 1000 Brussel.

Info: 02-511 24 77

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content