Moleculair bier in elke stijl en variatie

Het begin dit jaar opgerichte Bar.on maakt bier door smaakcomponenten te mengen met water en alcohol. “In het traditionele productieproces zet gist suikers om in alcohol”, zegt oprichter Dirk Standaert. “Afhankelijk van het gewenste smaakprofiel kan dat tot enkele weken duren. Ons moleculaire procedé zonder fermentatie is veel sneller en goedkoper. Het maakt een enorm palet van smaken mogelijk, en je kunt ook het alcoholpercentage en het aantal calorieën makkelijk aanpassen.”

Is uw technologie ook duurzaam? “We sluiten partnerschappen met brouwerijen in binnen- en buitenland, maar we bouwen ook mengmachines waarmee particulieren en horecazaken zelf bieren kunnen produceren met water uit de kraan. Zo biedt Bar.on een verregaand alternatief voor de verscheping van miljarden liters water per jaar. Op die manier wordt de CO2-uitstoot gevoelig verminderd.”

Hoe uniek is het productieproces? “Momenteel zijn we het enige bedrijf ter wereld dat zich toespitst op de productie van kwalitatieve, moleculaire bieren. Het is dan ook niet zo gemakkelijk om zulke recepten te ontwikkelen. Onze exclusieve samenwerking met het laboratorium van professor Kevin Verstrepen – verbonden aan de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie – geeft ons een enorme voorsprong op eventuele concurrenten.”

Krijgt Bar.on nog meer externe steun? “De haalbaarheidsstudie werd privé gefinancierd, maar sinds de oprichting konden we rekenen op extern kapitaal van Astanor Ventures, Exceptional Ventures, Thia Ventures, Food Ventures, Wolfman.one en een private investeerder. Samen brachten die 1,8 miljoen euro bij elkaar. Sinds kort hebben we ook overheidssubsidies.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content