MOET U UW IPOD WEGGOOIEN?

De iPod heeft aan concurrenten geen gebrek. Zelfs Nokia dringt nu met zijn N91 de markt van digitale muziekspelers binnen. Vervangt u uw iPod best door een all-in gsm?

Nokia N91

De Nokia N91 is tegelijk een muziekspeler, een gsm, een fotoapparaat en een agenda. Vooral de muziekfunctie wordt sterk in de verf gezet, terwijl de gsm-functies achter een schuifklepje verborgen zitten.

Het muziekmenu is duidelijk en probaat en staat erg dicht bij dat van de iPod. De muziekkwaliteit is uitstekend met een koptelefoon. Via de luidspreker is het echter heel wat minder, maar dat is hoe dan ook niet essentieel. Op de N91 kan overigens een traditionele koptelefoon worden aangesloten, terwijl bij andere gsm’s daarvoor een speciale stekker nodig is.

Het geheugen van 4 Gb, wat enorm is voor een telefoon, biedt ruimte aan 1000 liedjes. Naast muziek kunt u ook foto- en videobestanden op uw gsm kwijt. Toch is het jammer dat de N91 geen bijkomende geheugenkaart aanneemt, wat bij de meeste mobiele telefoons wél het geval is.

De N91 wordt met een USB-kabel aan de pc gekoppeld. Om liedjes over te zetten volstaat het om het bestand van het ene mapje naar het andere te slepen. Het toestel ondersteunt diverse bestandsformaten: mp3, WMA (Microsoft) en de AAC van Apple (maar niét de bestanden die zijn aangekocht op iTunes). Als u naar uw favoriete muziek aan het luisteren bent en u krijgt een oproep binnen, dan wordt de muziek automatisch onderbroken en begint opnieuw te spelen zodra het gesprek voorbij is. Net zoals bij een carkit.

De veelheid aan functies heeft natuurlijk een invloed op de batterij. Bij normaal gebruik van de gsm en de muziekspeler houdt die het ruim twee dagen vol. Een nadeel is echter dat wanneer de batterij plat is, u niet langer over uw muziekspeler beschikt, maar ook niet over uw gsm of agenda. Voorkomen is hier alleszins beter…

Apple iPod Nano 4 Gb

De iPod Nano is een juweeltje. Hij is slank, ultralicht en uiterst verzorgd, en hij past perfect in elke jaszak. De oude versie, die aan een kant verchroomd was en aan de andere kant zwart of wit, was al legendarisch, maar er kwamen ook gemakkelijk krassen op. Om de opmerkingen inzake kwetsbaarheid te pareren introduceert Apple nu een fijnere versie in krasbestendiger aluminium, die heel wat robuuster oogt, maar toch zijn glamourlook behoudt. Het scherm is zeer duidelijk en behoorlijk verlicht.

Het geheugen van 4 Gb laat ook hier toe om 1000 liedjes op te slaan. Ook foto’s kunnen erop bewaard worden, maar dat is niet erg relevant want het scherm is bijzonder klein.

Wat het gebruik betreft, kan de iPod Nano bogen op het eigen navigatiesysteem van Apple. Het volstaat om met de vinger de ‘schijf’ onderaan het toestel te bewerken om de opties af te rollen, en om in het midden ervan te drukken om te selecteren. Wie het gewoon is, kan niet meer zonder.

Om liedjes op te slaan, moet u uw iPod synchroniseren met de iTunessoftware, waarmee u ook uw liedjeslijsten beheert en cd’s of mp3’s importeert. Het is echter onmogelijk om gewoon een stukje muziek van de ene map naar de andere te knippen en te plakken; u hebt steeds het softwareprogramma nodig. Dat is misschien een nadeel in sommige omstandigheden, bijvoorbeeld als u op reis bent of op bezoek bij vrienden.

De batterij is van goed allooi. U kunt acht of negen uur ononderbroken naar muziek luisteren op voorwaarde dat u niet voortdurend met het menu speelt. Want bij elke manipulatie licht het scherm op en dat verbruikt duidelijk veel meer dan wanneer het scherm in de sluimerstand wordt gehouden.

Christophe Charlot

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content