Mobistar mogelijk met M7 Group in zee

Er wordt druk gespeculeerd over hoe Mobistar digitale televisie zal aanbieden, zoals het heeft beloofd. “Wij zijn daar even benieuwd naar als u”, zegt Stefan Coenjaerts, de woordvoerder van Telenet, dat Mobistar als partner heeft in mobilofonie.

Het staat vast dat Mobistar een hybride settopbox zal gebruiken met toegangen voor digitale ethertelevisie, satelliet en internet (DSL). Dat kan de Orange Box van Thomson zijn. Orange, de meerderheidsaandeelhouder van Mobistar, stelde die in november voor. De internetmodem die Mobistar vandaag gebruikt, wordt “in samenspraak met Orange ontwikkeld”, bevestigt Mobistar. Een andere kandidaat is de Universal Set Top Box die Sagemcom onlangs heeft gelanceerd met middleware van SoftAtHome, dat een kleine ontwikkelingskern heeft in Wijgmaal. Orange heeft een participatie in SoftAtHome.

Wat de content betreft, zijn er aanwijzingen dat Mobistar in zee gaat met de Luxemburgse satellietzender M7 Group, waartoe TV Vlaanderen en TéléSat Wallonie behoren. Eind vorig jaar zei vicepresident Kurt Pauwels van M7 Group nog dat de satellietzender geen content kon leveren voor de tv-programmatie van internetserviceproviders. Hij had daar niet de rechten voor, zei hij. Nu antwoordt hij op de vraag of hij misschien een partner is van Mobistar: “Kan ik niets over zeggen. ” En al evenmin zegt hij iets over de rechten. Elders horen we dat Mobistar effectief voorbereidingen treft om satelliet-tv aan te bieden.

Mobistar is eigenlijk zowat gedwongen om met M7 Group samen te werken omdat Wallonië, in tegenstelling tot binnenkort Vlaanderen, nog geen volwaardig infrastructuuraanbod voor digitale ethertelevisie heeft. In Vlaanderen is die infrastructuur er wel. Eigenaar Norkring Belgium onderhandelt volop met mogelijke gebruikers. Tot nog toe zijn alleen de VRT en Telenet als klant bekend, maar de CEO van Norkring, Bart Bosmans, sluit niet uit dat Mobistar in aanmerking komt. Mobistar zou gewone tv-uitzendingen via de ether kunnen verzorgen en interactieve spelletjes, video on demand en dergelijke via zijn DSL-lijnen kunnen organiseren. Dat is in het buitenland een standaardpraktijk. Mobistar zou bij Norkring ook nog in de running zijn voor uitzending naar mobieltjes.

Eén optie kunnen we uitsluiten. Mobistar zal geen IPTV-televisie brengen over het Belgacom-netwerk, zoals Belgacom doet. “Daarvoor moet je het netwerk helemaal controleren. Dat is zeer moeilijk”, zegt Cristian Rengo, de manager van Accenture die op het Mobile World Congress in Barcelona de hybride tv-toepassingen van Accenture demonstreerde.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content