Mobiele kleine helpers

We worden almaar mobieler, zowel in ons werk als in de privésfeer. Daardoor worden we ook afhankelijker van onze smartphone. Je weg vinden in de doolhof van honderdduizenden mobiele applicaties die ons tijd, moeite en geld beloven te besparen, is niet simpel. Trends zet veertig onmisbare apps op een rijtje.

DE BASISUITRUSTING

Onder de honderdduizenden apps die online beschikbaar zijn, is er een hele reeks die bijna alle mobiele internetters op hun toestel hebben staan. Die blockbusters zijn beschikbaar op alle platforms en voor elk besturingssysteem. Een selectie.

Evernote. Een referentie onder de productiviteitsapps. U kunt er alle soorten informatie in kwijt: notities, foto’s, audiomemo’s, herinneringen, taken, enzovoort. U kunt er ook documenten in opslaan.

Google Drive. Google biedt opslagruimte aan voor documenten (Word, Excel, PowerPoint), foto’s en dergelijke, die vervolgens naar de cloud worden gestuurd. De documenten kunnen bewerkt en gedeeld worden. Onder bepaalde voorwaarden kan de gebruiker ook offline werken.

Dropbox. Onmisbaar voor de mobiele werker. Dropbox centraliseert en stockeert al uw documenten in de cloud, waar u ze altijd en vanaf elk apparaat (telefoon, pc, tablet, enz.) kunt raadplegen. Heel wat andere apps bieden bovendien de mogelijkheid documenten in Dropbox te bewaren (foto’s, teksten, pdf’s). Een essentieel hulpmiddel.

Wunderlist. Een goede keuze onder de herinneringsapps (todolijstjes). Het verzorgde design en de vele opties maken de app uiterst praktisch: herinnering met wekker, notities, mogelijkheid om taken bovenaan de lijst te plaatsen, mogelijkheid om een foto aan de herinnering toe te voegen, todolijsten per e-mail te versturen, enzovoort.

LinkedIn. Alle gebruikers van Facebook die over een gsm beschikken hebben de app van dat sociaal netwerk ongetwijfeld al op zak. Dat is veel minder het geval voor LinkedIn, het netwerk dat zich in de eerste plaats tot de professionals richt. De LinkedIn-app is nochtans erg geslaagd en laat toe op de hoogte te blijven van de actualiteit rond uw contacten.

Facebook. Het populairste sociaal netwerk ter wereld. U kunt er de tijdlijn van vrienden volgen, hun foto’s bekijken, enzovoort. Dankzij de aparte Messenger-app van Facebook kunt u zelfs gesprekken voeren.

Twitter. Om altijd en overal te kunnen tweeten.

Skype. De pionier van het internetbellen. De app is zo goed als onmisbaar geworden voor wie geregeld naar het buitenland belt. Gesprekken tussen Skype-gebruikers zijn gratis. In 3G stokt de conversatie van tijd tot tijd, maar het gebruik met wifi is stabiel. U kunt ook videogesprekken voeren of gewoon tekstchatten. Ook bellen naar vaste lijnen is mogelijk (mits de aankoop van kredieten).

Whatsapp. Een app waarmee u uiterst gemakkelijk en gratis boodschappen en foto’s kunt verzenden naar andere gebruikers. De meeste functies staan verzameld onder de chats-tab.

Amazon. De hypereenvoudige app van Amazon opent voor u de catalogus van de e-commercereus. De app is eenvoudig in het gebruik. Vanaf uw telefoon kunt u artikels toevoegen aan uw wenslijst, ze in uw winkelmandje droppen en bestellen. Pas echter op voor de 1-Click-knop, waarmee u uw aankoop onmiddellijk (en soms wat te snel) bevestigt.

eBay. De leider van de onlineveilingen. U vindt hier zeldzame voorwerpen, allerlei materiaal en nieuwe producten. En natuurlijk kunt u er ook zaken verkopen.

Booking. De app van de grootste zoekrobot voor hotelkamers. Hij is onmisbaar geworden om een onderkomen te vinden tijdens uw reizen. Het is een gebruiksvriendelijke en efficiënte manier om altijd het juiste reisplan op te stellen. Lage prijzen (maar niet noodzakelijk goedkoper dan u rechtstreeks bij de hotels kunt bedingen, die moeten Booking een commissie van 12 tot 25 procent betalen).

Google Maps. Een zeer goede kaartapp van Google, waarop almaar meer adresjes aangegeven (hotels, restaurants) staan. U kunt er tevens zeer precieze routes op uitstippelen. De app levert ook verkeersinformatie over files bijvoorbeeld. Velen gebruik de app als gps.

HET MOBIELE KANTOOR

TinyScan. Een scanner in zakformaat. Deze gratis app (in de basisversie) neemt een foto van de documenten, kadreert en bewerkt ze en verbetert ze in slechts enkele seconden. U kunt bovendien pdf’s van meerdere pagina’s maken door scans samen te voegen. Als u de gratis versie gebruikt, kunt u het resultaat met een eenvoudige klik naar een bestemmeling e-mailen of verzenden naar uw eigen postbus. In de betaalversie, voor 4,49 euro, kunt u het ook naar uw opslagruimte in Dropbox, Evernote, Google Drive, enzovoort in de cloud sturen. Er is ook een gratis versie. Voor iPhone/Android.

QuickOffice. Hiermee hebt u altijd uw bestanden bij de hand. QuickOffice omvat een (vrij minimalistische) tekstverwerker, een rekenblad en een PowerPoint-presentatiepakket. Als u compleet gewend bent aan de Office-suite van Microsoft, is het concept van QuickOffice aanvankelijk wat verwarrend, maar uiteindelijk werkt het allemaal vrij intuïtief. Gratis en beschikbaar voor iOS/Android/Windows.

ALTERNATIEF 1: De mobiele versies van Microsoft Office zijn perfecte kopieën van de programma’s voor computer. Op iPhone en Android-smartphone kunt u Microsoft Office Mobile gratis downloaden. Om de app te gebruiken, hebt u wel een ‘Office 365’-code nodig. Op de iPad verschijnen de drie app-onderdelen apart.

ALTERNATIEF 2: De kantoorapps van Apple. Het merk heeft zijn eigen suite om documenten te bewerken: de tekstverwerker Pages, de spreadsheet Numbers en Keynote voor de presentaties. Op iTunes betaalt u 8,99 euro voor elk.

Invoice2go. Een tool voor zelfstandigen om facturen op te stellen, te versturen en op te volgen. Deze toepassing helpt facturen, bestekken, bestelbonnen en creditnota’s te maken. De app bevat een aantal ‘voorgedrukte’ facturen, maar u kunt alles ook aanpassen en personaliseren. U kunt de documenten in de toepassing bewaren en de opvolging (betaling) in de gaten houden. Versturen doet u per mail of naar een printer. U kunt zelfs een PayPal-knop voorzien voor klanten die online betalen. Er zijn verschillende prijsformules, maar Invoice2go is gratis voor een beperkte testperiode. Beschikbaar voor iOS/Android.

iTalk. Om de eerste woordjes van uw kleinste op te nemen, volstaat de ingebouwde dictafoon van uw smartphone doorgaans ruimschoots. Maar als u een interview, een debat of een conferentie wil opnemen, hebt u al vlug een meer geperfectioneerde tool nodig. iTalk is gebruiksvriendelijk en biedt een aantal precieze functies. Als de opname klaar is, kan het bestand doorgestuurd worden. Dat kan per e-mail (enkel voor zeer korte opnames) of naar uw Dropbox (of naar SoundCloud). Gratis beschikbaar voor iOS.

ALTERNATIEF: op Android vormt Smart Voice Recorder een geschikt alternatief.

CamCard. U neemt een foto van het visitekaartje en dat wordt dan automatisch in het adresboek op uw smartphone ingevoegd. Er zijn veel dergelijke apps, maar CamCard lijkt ons zeer performant te zijn. De informatie wordt snel en correct overgenomen, zelfs bij sommige speciale kaartjes (witte tekst op hemelsblauwe achtergrond). U kunt sms’en en bellen met de telefoon, maar ook via de toepassing. U kunt ook een visitekaartje oproepen en delen. 0,89 euro. Beschikbaar voor iPhone/Android/Win-dows/BlackBerry.

ShowPad. Presentatietool voor verkopers die klanten of prospects bezoeken om nieuwe producten en diensten voor te stellen. De inhoud wordt centraal beheerd en doorgesluisd naar alle tablets en smartphones van uw medewerkers. Op die manier beschikken ze allemaal over de jongste versie van de documenten. De commerciële teams kunnen vanuit het veld ook de commentaren die ze buiten de onderneming krijgen, uploaden naar de onderneming. 19 euro/maand per gebruiker of volgens bestek. Voor iOS/Android

ALTERNATIEF: TappCTRL: krachtig en doeltreffend, eveneens ontwikkeld in België, maar enkel beschikbaar op iPad.

ORGANISATIE

Sunrise. De ultieme synchronisatie van uw agenda’s. Voor u begint moet u de app enkel linken aan uw accounts bij Google (Gmail), Apple (iCloud), Twitter, Facebook, Exchange, enzovoort. De app, die ontwikkeld werd door een Belg, brengt alles samen en die concentratie van informatie levert heel wat voordelen op. Zo onder meer de opname van de verjaardagen van uw contacten bij Facebook in uw agenda. U kunt ook checken welk weer het zal zijn als u een vergadering hebt. U kunt ook de plaats van afspraak rechtstreeks vanuit de kalender aanduiden op Google Maps. De app werkt perfect op iOS (Apple), maar iets minder goed onder Android, waarvoor de ontwerpers van de app naar verluidt nog een aantal partnerships moeten aangaan. Gratis. Voor iOS/Android.

Pocket. Nadat u gratis een account hebt aangemaakt, kunt u in de bibliotheek van Pocket een reeks artikels en links bewaren om ze later te bekijken. U kunt Pocket ook combineren met een heleboel mobiele apps. In Twitter bijvoorbeeld volstaat het op de URL van een link te klikken en dan krijgt u een bericht te zien waarin u voorgesteld wordt de link in Pocket op te slaan. Gratis (opties mits betaling). Voor iOS/Android.

PushBullet. Deze kleine app koppelt uw mobiele apparaten en uw computer aan elkaar. Ze geeft bijvoorbeeld de aankondigingen die u op uw mobiel apparaat ontvangt (berichten, e-mails, enz.) op uw pc weer. PushBullet maakt het vooral mogelijk teksten, links, foto’s en dergelijke tussen uw toestellen te ‘pushen’. U moet dan wel de app eerst op uw smartphone en vervolgens de PushBullet-extensie op uw Chrome- of Firefox-browser installeren en een kleine, gratis account creëren. Vanuit uw computer kunt u dan met één klik links naar uw smartphone versturen voor latere lectuur, bijvoorbeeld in de trein die u naar het werk brengt of op de terugweg. Gratis. Voor iPhone/Android.

Fuse. Alle sociale netwerken tegelijk. Deze kleine applicatie, die u kunt linken aan uw Facebook-, Twitter- en LinkedIn-accounts, laat u toe de statuten en de actuele gegevens van al uw accounts in een enkele tijdlijn samen te brengen. De herkomst van elk statuut is herkenbaar aan het icoontje van het oorspronkelijke netwerk dat naast het statuut verschijnt. Als u een bericht van een vriend dat in uw Fuse-tijdlijn verschijnt, wilt delen, is één klik genoeg. Het verschijnt dan enkel op het netwerk waar het vandaan komt. Geen verwarring dus, gewoon gemakkelijk en praktisch. Gratis. Voor iOS.

OP REIS

Tripit. Voor wie vaak op reis moet, is het niet altijd makkelijk het overzicht te houden van vertrektijden en de tijd en plaats van de check-ins. Tripit is een bruikbare hulp. Nadat u een account hebt aangemaakt, volstaat het de e-mails van uw reisondernemingen met de bevestiging van de reserveringen door te sturen naar plans@tripit.com. Uw vluchten worden automatisch opgenomen, uw reservering op Booking eveneens. Uw reis krijgt het uitzicht van een vrij duidelijke roadmap met datums en uren van de vluchten, van de check-ins in de hotels enzovoort. Om u nog beter te helpen, voegt Tripit ook een Google-plannetje bij van uw hotel en van de weg tussen de luchthaven en uw hotel. Het gebeurt allemaal proactief en automatisch. Gratis. Voor iOS/Android/Windows/BlackBerry.

Postcards. Met deze toepassing van bpost maakt u een echte prentbriefkaart van uw foto’s. Zodra u met de app verbonden bent, kunt u uw foto uitkiezen, enkele lijntjes schrijven en het adres van de bestemmeling ingeven. U betaalt met uw kredietkaart (2,45 euro per kaart of minder als u meerdere credits aankoopt) of via PayPal. Als u ze voor 15 uur verstuurt, wordt de kaart bovendien de volgende werkdag besteld. U loopt dus niet het risico dat de kaart pas na uw thuiskomst aankomt. Voor iOS/Android/Win-dows/BlackBerry.

Tricount. Op restaurant met collega’s, op vakantie met vrienden, een barbecue met de familie… Er zijn heel wat gelegenheden waar u met uw kennissen een afrekening moet maken. De ene betaalt het vlees, de andere zorgt voor de drank en de derde voor het dessert. De Belgische app Tricount berekent voor u wie hoeveel moet betalen. Elementair, eenvoudig en doeltreffend. Gratis. Voor iOS/Android/Windows.

Uber. Voor uw verplaatsingen in een van de 120 steden waar de taxidienst aangeboden wordt. De app zoekt de plaats in de stad waar u zich bevindt en laat u zien waar het dichtstbijzijnde beschikbare voertuig zich bevindt, dat u vervolgens via de app kunt bestellen. U ziet ook hoeveel minuten het voertuig nog van u verwijderd is. Na de rit betaalt u met een van de betaalwijzen die u eerder in de app hebt ingebracht (kredietkaart of PayPal). Gratis (behalve de ritten). Voor iOS/Android/Windows.

ALTERNATIEF: iCab

Wifi Finder. Deze toepassing helpt u de openbare plekken te vinden waarop u toegang hebt tot wifi, gratis of betalend. De app zoekt beschikbare hotspots in een omtrek van enkele honderden meters tot enkele kilometers, naargelang van de beschikbaarheid en uw voorkeuren. U kunt de zoektocht verfijnen dankzij enkele geavanceerde filterfuncties: type van locatie (café, station, restaurant, enz.) of volgens provider (Telenet onder meer). Het is ook mogelijk uw favoriete plekken op te slaan. De app is gratis, maar u moet dan wel een kleine advertentie onderaan het scherm erbij nemen. Gratis. Voor iOS/Android.

Yelp. De apps waarmee u overal in de wereld interessante plekken kunt ontdekken, zijn legio. Ons bevalt Yelp wegens zijn gebruiksvriendelijkheid. U kunt meteen op zoek naar restaurants, cafés, hotels, musea, bezienswaardigheden, enzovoort. De app lokaliseert ze in de buurt of op een bepaalde afstand van waar u zich bevindt. Als u op een van die locaties klikt, krijgt u een volledig en gedetailleerd overzicht, verlucht met foto’s en voorzien van informatie (praktische details) en commentaren van andere gebruikers. Opmerkelijk is de Monocle-functie. Als u die activeert, komt u in een dimensie van ‘toegevoegde realiteit’ terecht. Als u met de lens van het fotoapparaat rondom u beweegt, komen de interessante punten tevoorschijn. Even aanklikken en u krijgt alle details te zien. Gratis. Voor iOS/Android/Windows.

ALTERNATIEF: TripAdvisor

IN DE AUTO

Waze. Gps-systemen zijn niet altijd even nauwkeurig als het over problemen gaat op de geplande reisweg. Waze doet een beroep op de gebruikers om de verkeersinformatie in real time aan te vullen. Wie op weg is, wordt er middels punten en bonussen toe aangezet files, radarcontroles enzovoort te signaleren. Die meldingen worden vervolgens gezien door de volledige Waze-gemeenschap. De toepassing neemt ook informatie op die ze put uit de gedragingen van de gebruikers, zoals onder meer hun snelheid. We hebben Waze tegelijk met de gps van Tom-Tom gebruikt en vastgesteld dat Waze beduidend preciezer is, ook al gaan het netwerk en de gps-positie nu en dan verloren. Een nadeel: de app is erg gulzig (op een iPhone 4 verslindt ze 15 procent van het vermogen van de batterij op een rit van 40 minuten) en ze vreet data. Gratis. Voor iOS/Android/Windows.

iCoyote. Om radarcontroles te vermijden. De app meldt (vaste en mobiele) radars, problemen op de weg en gevaarlijke zones. iCoyote biedt u de mogelijkheid de getoonde info te personaliseren. U kunt bijvoorbeeld enkel de risicozones uitlichten en niet het hele traject. De interface is vrij gebruiksvriendelijk. Een gevaar op de weg aangeven en delen met de andere gebruikers is de eenvoud zelve. Abonnement: 11,90 euro per maand, of zes maanden + zes maanden gratis voor 49,99 euro. Voor iPhone/Android.

Touring Mobilis Free. Met de app van mobiliteitsorganisatie Touring blijft u op de hoogte van files, ongevallen, werken en snelheidscontroles. Wie zich gratis registreert, kan ook trajecten opslaan en daardoor snel de actuele reistijd opvragen. Leden en niet-leden van Touring kunnen ook assistentie vragen via de app. Gratis. Voor iOS/ Android.

BOODSCHAPPEN DOEN

MyShopi. De app van Belgische makelij laat de gebruikers toe op de smartphone een boodschappenlijstje te maken voor verschillende winkelketens in ons land. Die lijstjes kunnen dan opgeslagen, gedeeld en opnieuw gebruikt worden. Het eerste lijstje samenstellen is wel wat omslachtig, maar daarna wint u met myShopi veel tijd. U hebt dat lijstje ook altijd op zak en het is dan ook eenvoudig om het boodschappenlijstje aan te vullen als u merkt dat u thuis nog iets nodig hebt. Gratis. Voor iPhone/Android/Win-dows/BlackBerry.

ALTERNATIEF: Promolife, een kloon van myShopi. Minder gebruiksvriendelijk wat het boodschappenlijstje betreft, maar wel met aantrekkelijker aanbiedingen, ondanks een iets minder vlot terugbetalingsmechanisme. Gratis. Voor iOS/Android.

Vivino Wine Scanner. Met deze mobiele wijngids kunt u informatie en waarderingen van andere wijnliefhebbers opzoeken door foto’s van het etiket te nemen met uw toestel. Met de app kunt u ook bijhouden welke wijnen u al hebt gedronken en hoe lekker u die vond. Gratis. Voor iOS/Android.

VARIA

Swiftkey. Het toetsenbord dat aanvoelt wat u wilt schrijven. Deze app bestaat in twee versies: Swiftkey Keyboard voor Android en Swiftkey Note voor iOS. Het idee achter beide is ongeveer hetzelfde: om de tekstinvoer te vergemakkelijken, maakt de toepassing zich geleidelijk vertrouwd met uw manier van schrijven. Op Android schept ze een alternatief toetsenbord dat het klavier op het scherm van uw apparaat optimaliseert en u helpt sneller en gemakkelijker te typen. Onder iOS (iPhone en iPad) vergemakkelijkt Swiftkey het nemen van notities. Op de iPhone is dat aanvankelijk wat speciaal, om niet te zeggen eentonig. Maar de app leert snel en maakt ook gebruik van wat u in het verleden geschreven hebt (de mogelijkheid bestaat ze aan Evernote te koppelen). Uiteindelijk zorgt ze voor echte tijdwinst bij de tekstinvoer. Een nadeel is dat de iOS-versie (nog) niet de mogelijkheid biedt het Nederlands als standaardtaal te gebruiken. Gratis. Voor Android/iOS.

SecureLine VPN. Deze app van Avast beveiligt uw wifi-verbindingen. Dat is des te belangrijker als u tijdens uw verplaatsingen inlogt vanop een openbare plek. De app moet voorkomen dat hackers op de gedeelde netwerken toegang krijgen tot persoonlijke informatie. Van zodra de app geïnstalleerd is op uw smartphone of tablet, vraagt ze het Avast-profiel te installeren op uw systeem. Dat gebeurt automatisch als u de ingreep aanvaardt. Vervolgens moet u in uw instellingen de VPN-knop activeren. U ziet dat u veilig surft aan het VPN-teken dat naast het wifi-icoontje van uw toestel verschijnt. De app kan gratis gedownload worden. Een abonnement kost wel 2,99 euro per maand. Voor iOS/Android.

Battery Doctor. Een app die u helpt uw batterij te sparen. Battery Doctor toont het overblijvende ladingspercentage van de batterij en de nog beschikbare autonomie. Daarnaast helpt het u een aantal maatregelen te nemen die de autonomie van uw toestel verlengen. Zo geeft de app aan hoeveel minuten u wint als u een of andere applicatie op een bepaald tijdstip uitschakelt. Door de plaatsbepaling uit te schakelen wint u bijvoorbeeld 20 minuten. Ze geeft ook aan welke apps op uw gsm het gulzigst zijn. Ze helpt ook de oplaadcycli te optimaliseren om de batterij te sparen. Het is tevens mogelijk in te stellen wanneer het tijd is om de batterij opnieuw op te laden. Opgepast echter dat u de juiste app downloadt: u hebt de app met het oranje logo nodig (omdat andere toepassingen onder dezelfde naam aangeboden worden, is een vergissing gauw gebeurd). Gratis. Voor iOS/Android.

Moves. Tekent het aantal passen dat u maakt op, evenals de afgelegde afstand en de calorieën die u bij het wandelen, lopen of fietsen verbrandt. De app kan bovendien ook de locatie van uw inspanningen bijhouden. Het voordeel van Moves is dat het continu werkt, zelfs als u het niet opgestart hebt. Dat knaagt uiteraard aan de batterij. Daarom is een energy saving-optie voorzien (die 40 procent energie uitspaart), waardoor Moves echter wat aan precisie inboet. Op zich lijkt de toepassing elementair. Ze wil echter fungeren als het vertrekpunt voor een heel ecosysteem dat rond wellness draait. Weet wel dat eigenaar Facebook volgens de algemene voorwaarden aan uw informatie kan. Gratis. Voor iOS/Android.

Ginger Page. Sms’en in perfect Engels. Deze app verbetert automatisch uw spelling en zinsbouw in het Engels. Ze schrijft voor u hoofdletters als u ze vergeten bent en spelt alle woorden correct. Er zijn ook verschillende nuttige opties beschikbaar, zoals de vertaling van woorden naar een indrukwekkend aantal, soms zelfs exotische talen. Met een eenvoudige klik stuurt u bovendien uw tekstje per sms door. Gratis. Voor iOS/Android.

TieSight. Deze app helpt u een klassieke knoop, een enkelvoudige of een dubbele Windsor en nog andere knopen in een das leggen. Wie voor de camera van zijn tablet of smartphone staat, krijgt live instructies over de volgende stap. Gratis. Voor iOS/ Android.

CHRISTOPHE CHARLOT EN STIJN FOCKEDEY

De Sunrise-app is de ultieme synchronisatie van uw agenda’s

Yelp lokaliseert restaurants, cafés, hotels, musea in de buurt of op een bepaalde afstand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content