Mobiele flexwerkoplossing

© Getty Images

Via DeskOnMyWay kunnen autobestuurders onderweg naar hun bureau of afspraak even werken in een vrije kantoorruimte die op hun route ligt, en hun tocht nadien voortzetten.

Werkruimte

Het principe is eenvoudig: een app verbindt aanbieders van tijdelijke flexibele werkplekken met wie zo’n plek zoekt. Met DeskOnMyWay loopt een proefproject langs de E313 tussen Antwerpen en Limburg waarbij bedrijven hun vrije kantoorruimtes ter beschikking stellen aan flexwerkers die voor enkele uren op zoek zijn naar een werkruimte, bijvoorbeeld om de files te vermijden. Vraag en aanbod verlopen in real time. Wie op zoek is, ziet meteen op zijn smartphone waar zich in de buurt beschikbare tijdelijke werkplekken bevinden.

Vlotte reservaties

Wie een vrije werkplek in de buurt gevonden heeft, kan die via de app meteen reserveren. Daarna wordt de gebruiker via gps tot aan het adres geleid. Bedrijven die werkplekken aanbieden, beslissen zelf wanneer ze die in de app toevoegen, verwijderen of openstellen. Dankzij dat flexibele systeem kunnen bedrijven hun leegstaande werkplekken optimaal benutten, vertelt Rob Luyten, innovatiemanager bij SD Worx, en een van de initiatiefnemers van het project.

“Door het stijgende aantal werknemers dat wel eens thuis werkt, hebben veel bedrijven vrije kantoorruimtes. Of sommige bedrijven krimpen, waardoor ze plots te veel kantoren hebben. Ook aanbieders van coworkingruimtes kunnen zich aanmelden via DeskOnMyWay.”

Betalend

De aanbieder van de flexwerkplek ontvangt een mailtje met alle informatie van de werknemer die geboekt heeft. “Net zoals bij een geboekte hotelkamer kunnen de mensen aan de receptie of de balie van een aanbiedend bedrijf meteen zien verwacht wordt”, zegt Rob Luyten. Deelnemende bedrijven beslissen zelf hoeveel ze voor een werkplek aanrekenen. SD Worx vraagt als tussenpartij en aanbieder van het platform in de toekomst een kleine commissie. Tot eind 2017 was het proefproject gratis voor gebruikers en aanbieders, maar daar komt dit jaar verandering in. “De prijs zal mee afhangen van de voorzieningen in het kantoorgebouw.”

Innovatieproject

Het idee voor DeskOnMyWay ontstond in het Innovation Lab van SD Worx, verduidelijkt Rob Luyten: “Daar krijgen onze medewerkers de kans hun ideeën uit te werken zoals een start-up dat zou doen. Die ideeën bieden antwoorden op onder meer operationele problemen, klachten van klanten of een andere zaak die een oplossing kan gebruiken. Dit project volgde op een onderzoek dat aantoonde dat wie langer onderweg is naar het werk, sneller overweegt van baan te veranderen. Met dat platform willen we daar een oplossing voor bieden.”

Toekomst

“We denken eraan een koppeling tussen mobiliteitsbudgetten en DeskOnMyWay te voorzien”, besluit Rob Luyten. “Als dit proefproject aanslaat, willen we het uitbreiden naar andere drukke verkeersassen. Overal waar pijnplekken in mobiliteit bestaan, willen we actief zijn. Eerst op Vlaams niveau, daarna ook internationaal, want we zijn een internationaal bedrijf. Daarnaast willen we ook vergaderruimtes mee opnemen. Eerst volgt een evaluatie met de deelnemers, om te zien wat bijgestuurd kan worden.”

1 uur

extra werktijd per dag wint gebruiker Brecht Mangelschots op de route Lummen-Antwerpen dankzij DeskOnMyWay.

12 bedrijven

bieden momenteel werkplekken aan via het proefproject.

110 gebruikers

hebben zich tot nog toe aangemeld tijdens de proefperiode.

Mobiele flexwerkoplossing

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content