Mitiska rolt zijn matten op in Duitsland

Een veelbelovend Duits avontuur bezorgt distributieholding Mitiska zure oprispingen. Wellicht moet het zelfs nog eens 16 miljoen euro ophoesten voor een waardeloos pakket aandelen.

Vorige week legde de Duitse specialist in vloerbedekking Frick de boeken neer. Het beursgenoteerde Mitiska heeft via zijn dochteronderneming Interiors for Europe(IFE), waarin ook Carpetland ondergebracht is, 50% van de aandelen in handen. De andere helft van de aandelen zit voorlopig nog bij de oorspronkelijke eigenaar, de Duitse distributieholding Rewe. Die had twee jaar geleden wel het recht verworven om op 30 juni 2002 ook haar resterende belang in Frick voor 15,9 miljoen euro aan IFE te verpatsen.

Moet IFE dan geld op tafel leggen voor een waardeloze participatie in een failliet bedrijf? Gedelegeerd bestuurder Luc Geuten van Mitiska heeft alvast de nodige stappen gezet om dit recht van de Duitsers aan te vechten. “Voorzichtigheidshalve hebben we vorig boekjaar voldoende voorzieningen aangelegd om deze mogelijke tegenvaller op te vangen. In principe kan het dus alleen maar beter uitvallen.”

Toch is het een feit dat moederbedrijf Mitiska niet onmiddellijk die 15,9 miljoen euro in de la heeft liggen. Een beursanalist: “Mitiska beschikt inderdaad niet over voldoende liquide middelen om dat bedrag te betalen. Maar het is wel zo dat er op de balans een aantal verzilverbare activa staan. Meest voor de hand liggend is natuurlijk een gedeeltelijke verkoop van de participatie in Brantano.” Geuten wil nog niet op een mogelijk rampscenario vooruitlopen, maar denkt toch dat de groep voldoende ruggengraat heeft om dit probleem op te vangen. “Als het echt moet, kunnen wij bijvoorbeeld op korte termijn geld vrijmaken in onze immobiliënpoot.”

Maar er zou nog een derde piste bestaan. De beursanalist: “De meest stijlvolle oplossing zou natuurlijk een partnership met een andere groep zijn.” Het is dan ook niet toevallig dat vorige week in de pers een mogelijke alliantie tussen Carpetland en de Europese marktleider Carpetright opdook. Geuten ontkracht die geruchten echter onmiddellijk. “Het is op zijn minst voorbarig te noemen dat we dicht bij een partnership met een sectorgenoot staan.”

D.V.T. [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content