Mister Ritz-Carlton ontslagen

Jean-Pierre Vandeloo, de directeur van de Dienst Investeren in Vlaanderen, is ontslagen. Een rapport van Arthur D. Little wijst uit dat de man met iedereen ruzie had en extravagante reizen maakte.

Na een audit, in augustus 2001 besteld bij de managementconsultant Arthur D. Little, werd Vandeloo bij de DIV de laan uitgestuurd door Jaak Gabriëls ( VLD), Vlaams minister van Economie. Arthur D. Little had de interne investeringscijfers bekeken en interviewde talrijke mensen die met de DIV in aanraking waren gekomen. De besluiten waren vernietigend. In de audit staat dat Vandeloo met iedereen ruzie had, extravagante reizen maakte en valse resultaten opgaf. Zijn wedde was na een ronde armworstelen verhoogd tot de hoogste postvergoeding van een diplomaat. Insiders weten dat er mensen fysiek en mentaal zijn kapotgemaakt. Kranten die niet slaafs accepteerden wat Vandeloo opdiste, werden nooit uitgenodigd op de DIV-prospectietrips.

De Financieel-Economische Tijd bracht het nieuws van zijn ontslag. Bij de DIV steeg een zucht van opluchting op na het vertrek van de chef. Jean-Pierre Vandeloo creëerde heibel met zijn sleutelmensen in het veld. Filip Vandenbussche, een toegewijde DIV’er in Californië, was een van de eerste medewerkers die de laan werd uitgestuurd. Zijn collega uit Boston, Luc Debrouckère, was hem vrijwillig voorgegaan. Vandenbussche vocht de ontslagprocedure en motivering aan. De rechter stelde hem in het gelijk en kende de klager een morele schadevergoeding toe. Een belangrijke rol in de veroordeling speelden de valse rapporten die Vandeloo schreef over Vandenbussche. In de privé-sfeer van Vandenbussche leidde de kwestie tot een diepe malaise. Hij heeft nu een hightechbedrijf in Houston, iMimic.

Op een vergelijkbare wijze vloog Maurice Baesen aan de deur. Zijn Scandinavische dienst werd afgeschaft onder het voorwendsel van Vandeloo dat daar geen investeringen voor Vlaanderen meer te zoeken waren. Baesen lag aan de grondslag van 6000 directe en indirecte jobs. Ook Ben Desmit, een van de laatste anciens, werd in Singapore bij het nekvel gegrepen en getreiterd.

Over de ontslagvergoeding van Vandeloo werd hard onderhandeld. Baesen: “Het kabinet zou het bedrag van deze vergoeding om zwaarwichtige redenen moeten bekendmaken. De vergoeding wordt betaald met belastinggeld en de wet op openbaarheid van bestuur geldt hier.”

Jean-Pierre Vandeloo was een vertrouweling van ex-minister-president Luc Van den Brande ( CD&V). Baesen: “Ik heb nooit begrepen dat een verstandig man als Van den Brande zich zo het hof liet maken door Vandeloo en nooit heeft gezien dat hij werd belogen.”

Vandeloo volgde de eerste directeur, een ambtenaar, op na haar abrupte ontslag. Zijn entree zou de periode inluiden van het moderne privé-management. Vandeloo werd door dik en dun gesteund door Maria Desmet, kabinetslid van Van den Brande voor buitenlandse betrekkingen. De dienst verschoof van het toenmalige socialistische Vlaamse kabinet Economie naar de dienst Internationale Betrekkingen onder de bevoegdheid van de minister-president.

F.C.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content