MISTER INSIDE

Manager van het Jaar 2002?

Raf Decaluwé (51 j.) is niet met de helm geboren. Vader Decaluwé was vlaswerker in Ingelmunster en ging met pensioen net voor de crisis in de sector. “Publieke zichtbaarheid is voor mij totaal onbelangrijk. Als ik optreed als bestuurslid van een vereniging is dat omwille van mijn functie bij Bekaert. Dat is mijn aard. Ik sprak over het doorbraakprogramma van de divisie staalkoord vanuit mijn ervaring voor de 2400 deelnemers aan een congres van het Institut de la Qualité van Renault. Ik kreeg de hoogste waardering van alle sprekers. Davos kan ik echter missen, ik lees wel in de vakliteratuur waar ze het over hebben. Een vriend en collega van me bij Black & Decker promoveerde van chief financial officer tot chief executive officer en is eraan kapotgegaan. Dat werd een negatief rolmodel voor mij. Kom me nooit verrassen met een uitverkiezing tot Manager van Jaar, ik haal die bekroning niet op. Ik wil geen Bekende Vlaming worden,” pleit Raf Decaluwé kordaat. “Ik ben evenmin een business-man philosopher en mis de behoefte aan het polemiseren op de tribunes of om grote uitspraken te doen over het economisch-politieke leven. Zij die dat wel doen, respecteer ik. Je zal me niet vinden aan het hoofd van VKW, VEV of VBO, wel als bestuurder van Fabrimetal.” In zijn 60-urenweek maakt Raf Decaluwé een halve dag vrij voor taken buiten Bekaert: “Bedrijfsleider in België ben je niet voor het geld. Vanaf het begin van de maand mei werk ik voor de staat.”

Raf Decaluwé is handelsingenieur en MBA van Chicago. Voor Bekaert was hij onder meer bedrijvig bij Samsonite en Black & Decker. De doorbraak bij Bekaert kwam er nadat hij vijf jaar de divisie staalkoord had geleid en ze bij zijn start uit een diepe put hees. Hij noemt deze bevordering absurd: “Ik heb talrijke keren aan Karel gezegd: ik kan het niet, hij wilde absoluut dat ik staalkoord ging leiden. Als ik mislukt was, had hij ook moeilijk gekregen.” In 1995 werd Raf Decaluwé de opvolger van Karel Vinck. Hij betreurt één zaak: “Ik moet vandaag nog veel tijd intern spenderen, ik zou graag veel op bezoek gaan bij de klanten en hoop dat over 1,5 jaar opnieuw te kunnen.”

Bekaert heeft een teamleiderschap. Raf Decaluwé: “Het is duidelijk bewezen dat een team betere beslissingen neemt dan een individu. Akkoord, het duurt een tijd voor een groepje van zielsverwanten is samengesteld en daardoor verlies je tijd bij de start, maar dat neem ik er graag bij. Ik heb liever vijf paarden die trekken dan één paard. Mijn vier kernwoorden zijn focus, consensus, integratie en vertalen naar beneden. In mijn jeugd heb ik ervaren bij de KSA dat ik met mensen kan werken en een natuurlijke leider ben die aanvaard wordt door zijn equipe.” Een koppensneller: “Raf is het sterkste in een informele omgeving met zijn dream team.

Frans Crols

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content