Miserie

De Fransman Jean Van de Velde heeft nog nooit zo gezweet als tijdens de British Open. En dat kwam niet door het schitterende weer.

Voor Jean Van de Velde moet het één van de zwartste momenten uit zijn carrière zijn geweest: de Fransman verloor met minuscuul verschil de British Open in Carnoustie, toen hij op de laatste hole een voorsprong van drie slagen uit handen gaf. Eerst kwam het golfballetje in de Barry Burn-rivier terecht, vervolgens in de bunker, waardoor Van de Velde de titel moest laten aan de lokale held Paul Lawrie.

De Franse pro Tim Planchin was aangedaan toen hij zijn landgenoot de overwinning zag verknoeien. “Van de Velde zal er zijn hele leven spijt van hebben,” aldus Planchin. “Wanneer zal hij nog eens de gelegenheid hebben om met zo’n voorspong de laatste tee aan te vatten? Bovendien verliest hij misschien 120 miljoen frank commerciële inkomsten.”

Hoewel hij een Vlaamse naam heeft, is Van de Velde afkomstig van Mont-de-Marsan, een klein plattelandsstadje op honderd kilometer van Biarritz. Daar trachtte hij z’n nederlaag te verwerken met familie en vrienden. Hij ging er natuurlijk ook naar de arena voor een stierengevecht. Een torero besloot zelfs een stier te doden te zijner ere. Van de Velde: “Alles liep goed af voor de torero, maar ik moet zeggen dat ik toch even mijn twijfels had of hij het gevecht – rekening houdend met het geluk dat ik de jongste weken had – zonder kleerscheuren zou beëindigen.”

U ziet het, VDV heeft zin voor humor. Trouwens, toen hij met Lawrie en Justin Leonard de eerste tee van de playoff aanvatte, zei hij: “Jongens, ik heb mij totnogtoe zo geamuseerd dat ik het een goed idee vond jullie uit te nodigen om deze Open nog even voort te zetten…”

VDV is een mengeling van romantiek en strijdlust. Toen hij in Carnoustie op de tee van hole 18 stond, was hij niet één moment bang. VDV: “Ik had drie punten voorsprong en was zeker dat ik deze par vier in maximaal zes slagen zou kunnen afwerken. Het ware natuurlijk beter geweest als ik zeer safe had gespeeld met een ijzeren vijf. In ieder geval had ik nooit die derde slag – in het water – mogen spelen. Het ware beter geweest eerst opnieuw op de fairway te richten, de green te approachen en twee putts te doen.”

Maar dat gebeurde niet, en dus zagen 250 miljoen kijkers Jean Van de Velde afgaan. “Ik trek het me niet aan,” besluit VDV. “Die dag is John Kennedy Jr. verongelukt. Dat is pas miserie. Ik was een onbekend golfer op wereldniveau. En nu ben ik gegeerd bij alle toernooidirecteurs, heb een kaart voor de Amerikaanse Tour en ben gekwalificeerd voor de Ryder Cup.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content