Ministerieel applaus voor povere internetaanbieding

De telecomtarieven gaan inderdaad omlaag, al denken sommige leveranciers eerder aan hun eigen comfort dan aan de gebruiker.

Het leukst aan de lancering van Telenet ComfortNet vorige donderdag was de timing. Om 13.19 uur openbaarden de Mechelaars hun “snel internet voor wie minder vaak surft”.

Vierenzeventig minuten later volgde applaus van minister voor Consumentenzaken Freya Van den Bossche (SP.A) en staatssecretaris voor informatisering van de staat Peter Vanvelthoven (SP.A). Zij “reageren positief op het initiatief van Telenet”, heet het. Enpassant steken ze zich een pluim op de hoed omdat zij eind vorig jaar de internet providers hadden opgeroepen om een goedkope versie van ADSL of kabel op de markt te brengen.

De Comfort-formule dateert van 2002, toen Telenet als oefening in Gent een ‘Start’-abonnement testte met ongeveer dezelfde specificaties (zie Trends, 12 juni 2003, blz. 46), maar toen “geen enkele behoefte” voelde “om een goedkoper product of een product met beperktere specificaties in de markt te zetten”.

Twee jaar later komt Telenet dus toch met een uitgeklede versie qua snelheid (512 kbps down, 128 kbps up) maar vooral qua volume (200 megabyte down, 100 mb up) voor de prijs van 29,95 euro. Alleen geschikt voor zéér kleine gebruikers en dus voldoende pover om te verhinderen dat de huidige klanten hun dure abonnement zouden inruilen voor iets goedkopers. Voor een kwart (28,6 %) lagere prijs, heb je een achtste van de snelheid en liefst één vierendertigste van het toegelaten volume, rekent Telenet zelf in zijn persmededeling voor – kwestie van de redacties de boodschap met de paplepel in te lepelen en geen misverstand te laten bestaan over de nadelen van ComfortNet. Telenet rekent ook een eenmalige ‘activatiekost’ van 50 euro aan.

“Natuurlijk hadden we ook liever gehad dat het maar 15 euro was in plaats van 30,” reageert woordvoerder Peter Vandenberghe van het kabinet-Vanvelthoven op de vraag of hij geen 20 euro per maand had gewild, zoals in Nederland. Maar volgens hem telt de richting: een lagere instapdrempel om meer mensen op het internet te brengen. ” Belgacom kan volgen,” klinkt het.

En effectief, vier dagen na Telenet kondigde Belgacom een ‘ADSL Light’ aan tegen 29,95 euro per maand, met iets betere specificaties. Wonderlijk. Het roept herinneringen op aan de tijd dat voormalig telecomminister Rik Daems (VLD) de prijsverlagingen van Belgacom voor zich opeiste.

De verschuivingen waar de gebruiker meer van zal profiteren, liggen buiten de sfeer van de private-publieke partner-ships. Een dag voor de aankondiging van Telenet ComfortNet kondigde Belgacom de ‘ Discovery line’ aan, een abonnement van 6,5 euro – in plaats van 16,8 euro – per maand, aangevuld met hogere telefoontarieven. Doel is de verschuiving van vaste naar mobiele abonnees tegen te gaan.

Het klopt dus dat er een beweging naar prijsverlaging is ingezet. Misschien moesten de excellenties alvast maar een standaardpersmededeling voorbereiden – kwestie van iedereen gelijk te behandelen.

B.L.

Voor een kwart lagere prijs, heb je een achtste van de snelheid en liefst één vierendertigste van het toegelaten volume!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content