Minder slapeloze nachten

Marleen Finoulst Hoofdredacteur Bodytalk en arts

Ook matrassen worden meer en meer hightechpareltjes. Het kan uw slaap alleen maar ten goede komen.

Veel Belgische beddenfabrikanten zijn internationaal vermaard om hun topproducten. En ze hebben in de toekomst nog heel wat nieuws in petto. Dat vernemen we van dr. ir. Bart Haex, afdeling biomechanica en grafisch ontwerpen aan de KU Leuven en organisator van de studiedag ‘Gezond slapen’, die zopas in de universiteitsstad plaatsvond. Haex: “Actieve bedden bijvoorbeeld. Dat zijn computergestuurde bedsystemen waar vooraf de lichaamskarakteristieken worden ingegeven: schouderbreedte, heupbreedte, lichaamsgewicht en -lengte, veel of weinig zweten enzovoort. De matras is gekoppeld aan software die permanent de lichaamshouding van de persoon opvolgt en de matras daaraan aanpast tijdens de slaap.” Vandaag nog sciencefiction, maar over drie tot vijf jaar op de markt verwacht.

Het is heel belangrijk dat de wervelkolom tijdens de slaap goed ondersteund is. De tussenwervelschijven, die fungeren als schokdempers tussen de wervels, moeten ‘s nachts kunnen recupereren. Om dat proces optimaal te laten verlopen, moeten de onderrug, de schouders en de nek worden ontlast tijdens de slaap.

Wat is een goede matras?

Tot op heden is niet duidelijk in hoeverre een slechte matras oorzaak kan zijn van slaapstoornissen of rugproblemen. Maar omgekeerd draagt een goede matras zeker bij tot de slaapkwaliteit. Wat is een goede matras? Bart Haex: “Niet te hard en niet te zacht. Een te zachte matras is slecht voor de rug. Je zakt door en hebt meer energie nodig om van houding te veranderen. Je bent min of meer omkapseld, waardoor je meer zweet, wat de slaap verstoren kan. Op een te harde matras is de wervelkolom evenmin goed ondersteund. En op bepaalde plaatsen zal de druk op het lichaam groot zijn, wat je noodzaakt tot het veelvuldig veranderen van houding. Resultaat: een onrustiger slaap.”

De ideale matras is aangepast aan uw lichaamsbouw en fysiologie. Zwaarlijvige mensen hebben een steviger matras nodig. Wie veel zweet, heeft baat bij een matras die goed ventileert. Koukleumen zijn beter af met een isolerende matras. Mensen met erg brede schouders of een zeer smalle taille hebben baat bij een gepersonaliseerde matras die aan hun buitenmaten aangepast is. Mannen hebben doorgaans bredere schouders en vrouwen een breder bekken, wat nog eens een ander type matras vraagt.

Gepersonaliseerde matrassen bestaan uit meerdere zones: een relatief zachte schouderzone en een hardere bekkenzone bijvoorbeeld. Die verschillen kan men zowel in de matras als in de lattenbodem inbouwen. De meeste grote matrassenmerken spelen hierop in, maar hun systemen kunnen wel onderling verschillen. Lattoflex heeft bijvoorbeeld matrassen die bestaan uit een soort puzzelstukken met verschillende densiteiten, terwijl Sleepy een slaapsysteem aanbiedt waarbij de lattenbodem wordt aangepast en gecombineerd met een soepele matras. Meer en meer beddenwinkels hebben testsystemen om te bepalen welke matras het best geschikt is. U gaat dan op een testmatras liggen waarbij de indrukken worden opgemeten, de vorm van de wervelkolom in beeld wordt gebracht enzovoort. Op basis van die parameters hebt u keuze tussen acht types matrassen.

Voor ongeveer 500 à 600 euro kunt u vandaag al een gepersonaliseerde matras bestellen. Tweepersoonsmatrassen die rekening houden met de parameters van twee verschillende mensen bestaan voorlopig nog niet, maar daar wordt aan gewerkt.

marleen.finoulst@trends.be

Marleen Finoulst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content