Minder kopzorgen voor migrainepatiënten

Spreek het woord triptanen uit in een gezelschap en je weet meteen welke mensen aan migraine lijden. De doorbraak in de jaren negentig van deze categorie medicijnen betekende voor migrainepatiënten een enorme vooruitgang. De hoge kostprijs blijft evenwel pijnlijk.

In ons land zouden er ongeveer één miljoen mensen zijn die geregeld migraineaanvallen hebben. Een kwaal die enorme kosten met zich brengt De meest doeltreffende medicijnen, de zogenaamde triptanen, zijn immers erg duur. Een doosje Imitrex van zes tabletten van GlaxoSmithKline ( GSK), kost 66,91 euro; dat komt neer op ruim elf euro per pil.

“Mijn aanvallen houden gemiddeld drie dagen aan,” vertrouwt een jonge vrouw die al jaren iedere maand geplaagd wordt door stekende hoofdpijnaanvallen, ons toe. “Om daarvan af te komen, slik ik bijna iedere keer een heel doosje.”

Pijnlijk detail: het medicijn wordt niet terugbetaald door de ziekteverzekering. Er zijn ook andere, iets minder dure medicijnen op de markt: bijvoorbeeld Relert van Pfizer en Zomig van AstraZeneca. Maar Imitrex is bij het merendeel van de migrainelijders de favoriet. In 2002 was het product goed voor een wereldwijde omzet van 1,2 miljard euro, terwijl AstraZeneca zich tevreden moest stellen met 350 miljoen euro omzet voor Zomig.

De minister doet een toegeving

Alleen de inspuitbare formule van de sumatriptaan wordt gedeeltelijk door de mutualiteit terugbetaald. Minister van Sociale Zaken en Pensioenen FrankVandenbroucke(SP.A) heeft onlangs voor een versoepeling gezorgd: patiënten moeten niet langer bij een neuroloog langsgaan, ook de huisarts mag het middel voortaan voorschrijven. En het zal de patiënt niet meer dan 4,95 euro per injectie kosten, terwijl de volle prijs 25,20 euro bedraagt.

Het is al een flinke stap vooruit voor veel patiënten. Maar voor anderen haalt het weinig uit. “De nevenwerkingen van de injectie zijn verschrikkelijk: opvliegers, een veel snellere hartslag enzovoort,” vertelt een patiënte. Omdat ze de injecties, die nochtans doeltreffender en sneller werken, niet verdraagt, moet zij het doen met de tabletten die niet worden vergoed.

De Vereniging voor patiënten met hoofdpijn en migraine pleit daarom voor een officiële erkenning van de ziekte en een vergoeding van de triptanen in tabletvorm. Zij halen daarbij onder meer de ziek makende gevolgen aan van migraine.

Een markt met toekomst

De Wereldgezondheidsorganisatie erkent migraine en de gevolgen ervan als een reële last voor de patiënt. Migraine staat ook op het lijstje van de twintig belangrijkste neuropsychiatrische aandoeningen. Het is een feit dat specifieke en heftige aanvallen van hoofdpijn de levenskwaliteit van talloze mensen ondermijnen. Maar ook economisch is het een kwaal met verstrekkende gevolgen: de ziekte is naar schatting jaarlijks goed voor een verlies van één miljoen werkdagen, wat de Belgische economie ongeveer honderd miljoen euro kost.

Tegelijk is het natuurlijk ook een zeer lucratieve markt voor geneesmiddelenproducenten. Tussen mei 2000 en mei 2002 kochten de Belgen 26 miljoen doosjes pijnstillers. Voor 2001 raamde het consultancybedrijf Frost and Sullivan de markt van niet-steroïde anti-inflammatoire middelen en middelen tegen migraine in Europa op 2,7 miljard euro. De komst van nieuwe, nog duurdere producten, een betere informatie van de patiënten en de uitbreiding van de indicaties van bestaande producten zullen de markt blijven stuwen. De consultants van Frost and Sullivan schatten dat in 2008 een omzet van 5,3 miljard euro haalbaar is.

Marie Brandeleer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content