“Mijn taak is volbracht”

Een jaar geleden nam Eddy Bogaerts de leiding van KPMG Consultants over van Tony Mary, nadat ze het adviesbedrijf samen opnieuw uit het niets hadden heropgebouwd. Na de overname door Unisys geeft hij nu de fakkel door aan de jeugd.

“Met de integratie van ons managementadviesbureau in de Amerikaanse informaticagroep Unisys heb ik mijn taak volbracht,” zegt Eddy Bogaerts (55), managing partner van KPMG Consultants België. De voormalige topman van Famibank en Arthur D. Little legt zich bij KPMG Consultants voortaan opnieuw toe op concreet bedrijfsadvies. Sinds 1 november heeft chief operating officer Pierre Melis de dagelijkse leiding van KPMG Consultants in handen.

Eind september kocht het beursgenoteerde Unisys alle aandelen van de coöperatieve vennootschap KPMG Consultants België en haar dochter KPMG Optimum. Naar verluidt werd voor deze overname 20 à 25 miljoen euro betaald. Als gevolg van deze transactie zijn nu alle banden tussen de accountants en de adviseurs van KPMG definitief doorgeknipt, waardoor het aan de moderne eisen van onafhankelijkheid en transparantie voldoet. Patrick Zanas, ex-managing partner van Andersen Business Consulting (vorig jaar opgeslorpt door Deloitte), leidt nu de nieuwe groep. Op termijn ziet hij Unisys als uitdager van IBM, dat vorig jaar PricewaterhouseCoopers Consulting ( PwC) overnam.

“Van in het begin heb ik naar een samenwerking met een internationale groep gezocht,” legt Eddy Bogaerts uit. “Na de financiële schandalen in binnen- en buitenland moesten we wel een andere oplossing vinden om de strikte scheiding tussen audit en consultancy te waarborgen. Bovendien vereist goede adviesverlening op informaticavlak steeds meer investeringen. Hiervoor heb je de steun van een kapitaalkrachtige groep uit de sector nodig. Unisys beantwoordt aan al deze voorwaarden.”

Vier jaar geleden zat KPMG Consultants nochtans letterlijk en figuurlijk aan de grond. Na een interne ruzie stapte in mei 1999 zowat de hele ploeg over naar concurrent PwC. Uit de as bouwde Tony Mary samen met zijn rechterhand, Eddy Bogaerts, met succes een nieuwe adviesgroep op. Een jaar geleden, toen Tony Mary gedelegeerd bestuurder van de VRT werd, nam Eddy Bogaerts de leiding van het adviesbedrijf over. Vandaag behoort KPMG Consultants opnieuw tot de koplopers in de sector, met 150 medewerkers en een geconsolideerde omzet van 26,5 miljoen euro. Dat is, ondanks de huidige laagconjunctuur, een stijging van 8,6 % in vergelijking met vorig jaar. “De groei van onze dienstverlening aan de overheid zorgde voor de nodige stabiliteit”, verklaart Eddy Bogaerts.

Het Belgische bureau zal nu voortaan als Unisys Consulting op de markt actief zijn. Na de overname van Ernst & Young Consultants door Cap Gemini opereert alleen nog Deloitte België onder eigen naam als managementadviesbedrijf.

E.P.

“Van in het begin heb ik naar een samenwerking met een internationale groep gezocht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content