Mijn niche: uw dieven

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Na een carrière bij de rijkswacht en Ernst & Young, start fraudebestrijder Bart De Bie met een eigen bedrijf, I-Force. Hij spoort misdrijven tegen ondernemingen op.

B art De Bie (36) was tot 1999 rijkswachtofficier, die op het toenmalige Centraal Bureau voor Opsporingen van de rijkswacht zes jaar lang verantwoordelijk was voor financieel onderzoek, voornamelijk op het vlak van georganiseerde criminaliteit. “De rijkswacht wilde zich profileren als dé financieel-economische recherche en had ook de troeven in huis om dat te worden,” zegt hij. “Maar de politiehervorming maakte het moeilijk.”

De Bie ging daarom als forensic auditor aan de slag bij het auditkantoor Ernst & Young. Binnen E&Y werden geen vertrouwelijke gegevens uitgewisseld met de revisoren en de andere consultants, zegt De Bie. “Maar voor de klant was het moeilijk te verdedigen. Hij kiest liever professionals uit aparte ondernemingen. Vandaar dat we kiezen voor een eigen kantoor.”

Vanuit een Dendermonds bedrijvencentrum start hij samen met bedrijfsrevisor Geert Van Hemelryck (ex- Deloitte & Touche) een bedrijfsadvieskantoor dat zich toelegt op de detectie en preventie van financieel-economische delicten. I-Force wil naast de opsporing ook het waarom van de fraude onderzoeken. “Fraude binnen een bedrijf gebeurt zelden door beroepscriminelen,” weet De Bie, die ook Forensic Auditing doceert aan de Antwerpse business school UAMS. “Meestal zijn het gelegenheidsfraudeurs, die de zwakke plekken van een organisatie uitbuiten. Die leemtes willen we ontdekken en dichttimmeren.”

Omdat heel wat bedrijven misdrijven liever binnenskamers houden en omdat de overheid vooral investeert in de bestrijding van fraude tegen zichzelf, denkt hij dat bedrijven als het zijne meer en meer actief zullen worden in de aanpak van fraude tegen het bedrijfsleven. Ook zal I-Force worden ingeschakeld in het traceren van financiële stromen. Mist hij daarbij niet het internationale netwerk dat E&Y wel heeft? “Wij zullen wereldwijd – ook in België – werken met specialisten in detectivewerk en asset tracing,” klinkt het hoopvol. “Binnen twee jaar halen we break-even.”

Bart De Bie (36).

Wordt: bedrijfsleider van I-Force.

Vrije tijd: lezen, tennis, fietsen.

Hans Brockmans

“Fraude binnen een bedrijf gebeurt zelden door beroepscriminelen. Meestal zijn het gelegenheidsfraudeurs.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content