Midi-Minimes & Zomer van Sint-Pieter

Info: Midi-Minimes, tel. 02 512 30 79 of www.midi-minimes.be; Zomer van Sint-Pieter, tel. 016 23 84 27 of www.zomer-van-sint-pieter.be

Een zomer boordevol muziek, dat beloven de talrijke grote en kleine festivals overal in Europa.

In hartje Brussel – en door vruchtbare symbiose tussen organisatoren ook al voor de tweede keer in Leuven – vindt deze zomer opnieuw een editie plaats van Midi-Minimes. Een hele zomer lang kunt u dagelijks om 12.15 uur een concertje van pakweg drie kwartier bijwonen.

Sleutelwoorden van deze nieuwe festivaleditie zijn: ontmoetingen, verrassingen en ontdekkingen. Het programma is ingedeeld in vijf cycli, gelijklopend met de dagen van de week.

In Oost-West/Noord-Zuid (maandag) gaat de aandacht naar volksmuziek met het Trio Tiharea, de ensembles Idanga, Zahava Seewald, Din Delòn, het vocale kwartet Ys en het kwartet van Jean-Pierre Van Hees.

Op dinsdag staat oude muziek centraal (van de Middeleeuwen tot de zeventiende eeuw). Monteverdi, Lully, Leoni, Encina enzovoort worden vertolkt door Jean-Francois Novelli, Céline Scheen, Anne-Hélène Moens en de ensembles Suonare e Cantare, Jacobean Viols, Canto Rubino en Les Menus Plaisirs du Roy.

Op woensdag vorderen we iets verder in de geschiedenis en belanden we in de achttiende eeuw: barok en vroeg klassiek, met dit jaar nadrukkelijk aanwezig de muziek van J.S. Bach door violist François Fernandez, de ensembles Montparnasse, La Coribante en Chapelle Minimes.

Hoofdzakelijk muziek uit de negentiende en twintigste eeuw hoort u op donderdag, door de strijkkwartetten Nuove Musiche en Rubio, het Trio de Guitares de Montréal en door Con Spirito.

Traditioneel krijgt u op vrijdag de recitals met de pianisten Bernard Lemmens, Jan Michiels, Inge Spinette, Eliane Reyes en Edna Stern, de violiste Sandrine Cantoreggi en de cellist Pablo de Naverán.

Door dit al zeer goed uitgekiende programma werden ook nog drie thema’s verweven. Van 29 juli tot 5 augustus is gewijde muziek aan de beurt. Dat biedt de kans om de Missa Brevis van Chris Christoffels door I Musici Brucellensis opnieuw te beluisteren of katholieke liturgische gezangen van de kerk van Pieve de la Serra op Corsica en het ensemble De Caelis te ontdekken.

Van 18 tot 22 augustus vertolkt het gezelschap Clematis muziek voor strijkinstrumenten, met of zonder strijkstok, waarbij de aandacht vooral gaat naar Italiaanse virtuositeit uit de zeventiende eeuw. Het festival wordt afgesloten met muziek uit Oost-Europa, met de jonge Russische pianist Vasily Ilisavsky, het ensemble Oxalys en pianist Boyan Vodenitcharov.

Voor een goed begrip: op maandag, dinsdag en woensdag vinden de concerten plaats in de Miniemenkerk (Miniemenstraat 62), op donderdag en vrijdag in het Koninklijk Conservatorium (Regentschapsstraat 30) in Brussel. Op dinsdag, woensdag en donderdag biedt de Zomer van Sint-Pieter (waarvoor enkele concerten uit Brussel worden hernomen) concerten aan in de Sint-Pieterskerk (Grote Markt) te Leuven. Milo Derdeyn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content