MIDDELGROTE ONDERNEMINGEN

Ambassadeur in het segment van de middelgrote ondernemingen is voor de tweede maal op rij Legumex Trade uit Sint-Katelijne-Waver. Het voormalige Fruit Invest is een dochter van De Weide Blik – beter bekend als Univeg – de familiale holding van Hein Deprez. Sinds de joint venture met Bocchi uit Italië is de Belgische voedingsgroep met een geconsolideerde omzet van ongeveer 2 miljard euro en 6500 medewerkers de nummer twee in Europa – na Pomona (Frankrijk). Het concern tekende begin deze maand een intentieverklaring met haar Amerikaanse concurrent Ready Pac. Zus Veerle Deprez is een grootaandeelhouder (33 %) in de beursgenoteerde diepvriesproducent Pinguin uit Ardooie.

Legumex Trade telt 61 werknemers en realiseerde in 2005 een omzet van 57,9 miljoen euro – bijna een verviervoudiging ten opzichte van het jaar daarvoor. Maar gedelegeerd bestuurder Hein Deprez wil niet in het voetlicht treden: “We geven er de voorkeur aan in stilte voort te werken. Legumex Trade is slechts een klein onderdeel van een groep die zich op een twintigtal klanten in de wereld richt. Al onze tijd en energie gaat naar deze internationale warenhuisketens. Conform de juridische regels van het ondernemen, hebben we de organisatie in verschillende vennootschappen – zoals Legumex Trade – gegoten.”

15 Amazing products

Amazing Products – de Belgische marktleider in nagel-, hand- en voetverzorging – stijgt van de 20ste naar de 15de plaats in het klassement. De Vlaamse onderneming achter Pronails – een internationaal topmerk van nagelproducten – is een creatie van Catherine Claus. Deze dochter van een radioloog startte in 1981 met een eigen schoonheidssalon in Wuustwezel. Twee jaar later begon ze kunstnagels van Amerikaanse makelij in te voeren. Tegelijkertijd richtte ze in heel het land opleidingscentra op om haar collega’s het nieuwe vak te leren. Maar de kwaliteit van de ingevoerde producten was te laag en de prijs te hoog. “Dat kunnen we zelf beter,” dacht de dynamische vrouw. Zogezegd, zo gedaan.

Vandaag brengt Amazing Products zijn eigen kunstnagels op de markt. Met 50 medewerkers realiseert het bedrijf een jaaromzet van 8 miljoen euro. De onderneming is actief in 50 landen en heeft een dochter in Parijs. Claus: “Van een goede nagelverzorging genieten, is iets wat elke vrouw en man verdient. Eindelijk is de manicure uit de vergeethoek geraakt. Onze nieuwe lijn – Only Hands – versterkt en verlengt nagels zonder hun natuurlijke look te verliezen. Sinds begin de 21ste eeuw zitten nageldecoraties in de lift. Vooral de export naar voormalige Oostbloklanden, zoals Rusland, boomt als nooit tevoren.”

52 parkeerbeheer

Dimitri Heirbaut kocht in 1993 de Antwerpse onderhoudsfirma van parkeermeters Parcomet, thans Parkeerbeheer genoemd. Vrij snel diversifieerde deze zakenman naar beheerssystemen voor parkeren. Zo nam het bedrijf in 2000 het beheer, de collectie en de inning van de publieke parkings in Boom over. Met succes. Op korte tijd verdrievoudigden de inkomsten voor het gemeentebestuur. Heirbaut: “Zonder geïntegreerd parkeerbeleid loopt de mobiliteit in dorps- of stadskernen vast. Daarom richtten we samen met de lokale overheid en aannemer Vanhout – dochter van Besix – in 1998 VPGM in Lier op. Dit publiek privaat samenwerkingsverband (PPS) avant la lettre bouwde de parking aan de Grote Markt in Lier. Sinds 2001 exploiteren we voor deze stad de parkeerretributie zowel boven- als ondergronds.”

Nadat parkeerboetes wettelijke waren gedepenaliseerd, sloeg het concept van privatisering in als een bom. In een mum van tijd besloten tal van gemeentebesturen de controle op het betalend parkeren uit te besteden. Met 45 medewerkers en een omzet van bijna 5 miljoen euro beheert Parkeerbeheer 16.000 parkeerplaatsen in een 15-tal steden en gemeenten. Hiermee beschikt de Antwerpse pionier over de meeste concessies, maar schrijft nog niet zoveel tickets uit als marktleider Apcoa. Heirbaut: “Met het oog op verdere expansie zoeken we een nieuwe partner om de grote investeringen in de bouw van nieuwe parkings mee te financieren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content