MID-LIFE CRISIS

De vakantie komt eraan voor Jan Denys, die na vijftien jaar het Hoger Instituut voor de Arbeid ( Hiva) wisselt voor een staffunctie bij uitzendbedrijf Randstad Interlabor. In zijn literatuurvoorraad zit onder meer het brievenboek van Dirk Sterckx en Karel De Gucht. “Sterckx beschrijft er onder meer zijn afscheid van de VRT. Erg herkenbaar,” zegt Jan Denys. De trekker/wandelaar in hart en nieren neemt ook nog een boek over Tibet en over “de mooiste treinreizen in de wereld” mee.

Denys’ overgang heeft wenkbrauwen doen fronsen. Hiva-onderzoekers stappen meestal over naar een kabinetsfunctie of naar de overheid. Een topfunctie bij een privé-bedrijf, dat is nogal uniek. Strategisch arbeidsmarktbeleid en public affairs, daar gaat Denys voor naar Randstad Interlabor, de marktleider in België en Nederland qua uitzendarbeid. Hij zal halftijds werken voor de Belgische organisatie en halftijds voor de holding in Nederland.

Denys – een Torhoutenaar die nu in Herent woont – studeerde maatschappelijk werk aan de Sociale School in Kortrijk, dan arbeidssociologie aan de KU Leuven (afgestudeerd in 1983). Hij ging onmiddellijk aan de slag bij het Hiva als wetenschappelijk medewerker, wat hij tot 1991 bleef. Toen werd hij projectverantwoordelijke. Zijn onderzoeksterreinen waren werknemersopleidingen, oudere werknemers, private en publieke intermediaire dienstverlening op de arbeidsmarkt. Vooral op dat laatste vlak werd hij erkend als een echte expert. Hij voerde in die 15 jaar Hiva meer dan 50 wetenschappelijke opdrachten uit en superviseerde er nog eens 50.

“Een projectleider bij het Hiva moet onderzoekscontracten aantrekken en laten uitvoeren, maar ook zelf een stuk onderzoek doen,” zegt Denys. “Je mag niet in routine vervallen in dit soort job. En dat begon wel te gebeuren. Bovendien word ik er veertig en dat doet je nadenken. Ik zag het hier nog wel zitten, maar je moet keuzes maken. En het was nu of nooit. Ik heb contacten gehad met consultancybedrijven en met bedrijven uit de intermediaire sector. Het werd Randstad Interlabor omdat de mogelijkheden mij het interessantst lijken. Ik zal mee de strategie ontwikkelen op basis van de evoluties op de arbeidsmarkt en het beleid. Ik ben niet louter adviseur, maar ook operationeel. Enorm boeiend want de sector is in volle beweging. Ik ga me de eerstvolgende tien jaar niet vervelen.”

Denys maakt uiteraard een mooie financiële sprong. Toch was dat niet de hoofdmotivatie. “Mijn gezin is belangrijk,” zegt Denys. “Ik heb twee jonge kinderen van zes en vier jaar en mijn vrouw werkt voltijds. Daarom heb ik een ander aanbod waarvoor ik heel Europa moest afdweilen, niet aanvaard.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content