Microsoft tackelt Telenet

Eind april opende Telenet de jacht op ongewenste mail (spam) en computervirussen. Maar Microsoft kocht de technologie die Telenet gebruikt en laat die een stille dood sterven.

Zowel de antivirus- als de antispamdienst van Telenet doet een beroep op software van het Roemeense GeCAD, een bedrijf dat zich de jongste jaren steeds meer in de kijker werkte met RAV ( Reliable Anti Virus). RAV is software die in het geval van Telenet de wacht houdt tussen verzender en ontvanger door alle e-mailberichten te controleren vóór ze in de mailbox van een gebruiker terechtkomen.

Maar vorige week legde Microsoft een niet nader genoemd bedrag op tafel voor de intellectuele eigendom van GeCAD. Meteen werd duidelijk gemaakt dat RAV zou verdwijnen: het pakket wordt ontmanteld om het later te integreren in Windows. Dat betekent dat ook de software die Telenet installeerde aan het einde van het support-contract met GeCAD – waarschijnlijk binnen minder dan één jaar – achterhaald is. Een virusscanner is immers een levend product dat regelmatig geactualiseerd moet worden om ook de nieuwste virussen te kunnen ontdekken.

“RAV was erg interessant voor Telenet,” meent Peter Dens, algemeen directeur bij Kangaroot. Kangaroot verdeelt in ons land de producten van GeCAD en installeerde voor Telenet de antispam- en antivirusoplossing. “Het product haalde goede resultaten en was ook relatief goedkoop.” Terwijl concurrenten hun prijs bepalen aan de hand van het aantal gebruikers – het aantal beschermde mailboxen dus – rekende GeCAD een vast bedrag per provider aan. “Er is zeker tijd om een goed alternatief te vinden, maar het blijft een lastige situatie,” aldus Dens.

Bovendien liggen de alternatieven niet voor het rapen. Behalve een vaste prijs wil Telenet ook een pakket dat net als RAV onder Linux werkt. Linux is het alternatief voor Windows dat bij de Mechelse provider over de hele lijn ingezet wordt. Hoewel GeCAD ook antiviruspaketten voor Windows produceerde, kwam het grootste deel van de inkomsten uit de Linux-versie. GeCAD was er bovendien marktleider, met naar eigen zeggen 10 miljoen rechtstreekse en onrechtstreekse gebruikers.

Microsoft versterkt door de acquisitie dus niet alleen het eigen product, maar neemt tegelijk het snel groeiende Linux veel wind uit de zeilen.

R.C. n

Nu blijkt dat Leysen al tijdens zijn Watco-periode het geld dat hij met de verkoop van zijn bedrijf verdiende, ook in andere projecten stak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content