Microsoft probeert standaard door te drukken

Microsoft zit in de laatste rechte lijn naar de erkenning van zijn nieuwe officedocumentstandaard door de International Organization for Standardization (ISO). Op twee september 2007 was het voorstel van Microsoft nog door de ISO-lidstaten verworpen. Vorige week moest een technische commissie in Genève verbeteringen bespreken.

Voor de softwaregigant staat er veel op het spel. Onder meer de Belgische federale overheid stelt een goedkeuring door de Internationale Standaard Organisatie als voorwaarde om het betreffende OOXML-formaat van Microsoft in zijn administratie te gebruiken. Vandaag wisselt bijvoorbeeld de federale overheid tussen zijn administraties al documenten uit in een concurrerende ISO-standaard, het Open Document Formaat (ODF), zegt national technology officer Bruno Schröder van Microsoft Belux, een van de twee Belgische vertegenwoordigers in Genève. Paul Van Droogenbroeck, verantwoordelijk voor overheidsrelaties bij IBM, leidde de delegatie. IBM steunt ODF.

Cijfers uit een goede bron geven weer hoe het er in Genève aan toe is gegaan. De standaard telt 6000 bladzijden en uiteindelijk zijn er 54 van de 1027 voorgestelde verbeteringen in detail behandeld. In 48 gevallen werden de voorstellen gewijzigd en in zes gevallen behouden. Correcties van 126 materiële vergissingen passeerden en bloc. Over de voorgestelde tegemoetkomingen aan de overige 847 bemerkingen werd in één keer gestemd, zonder behandeling.

Er was in die vijf dagen geen tijd om twee keer de onderhandelingstafel af te gaan. Delegaties kwamen in alfabetische volgorde aan bod en de landen achteraan het alfabet konden elk maar één keer een probleem aansnijden.

Tom Robertson, algemeen directeur voor interoperabiliteit en standaarden van Microsoft, zei later in een persconferentie dat de vergadering zijn doel had bereikt. De voorgestelde wijzigingen waren volgens hem al maanden tussen de lidstaten en experts van ECMA doorgepraat. Technisch schuift immers niet Microsoft maar de ICT-standaardorganisatie ECMA de Microsoftstandaard bij de ISO naar voor. Dat niet over elk item kon worden gestemd, was dus geen ramp, argumenteerde Robertson.

Tom Robertson van Microsoft wees erop dat de bal nu in het kamp van de lidstaten ligt. Hij herinnerde hen eraan dat ze via de ISO een stem zouden hebben in de evolutie van de standaard, als ze OOXML aanvaarden. In het andere geval dus niet. De lidstaten hebben tot 30 maart om te beslissen of ze hun stem uit september willen herzien of niet.

Microsoft is intussen bezig met een charmeoffensief. Het beloofde op 21 februari openheid over enkele belangrijke interfaces en formaten. Op 27 februari kreeg het van de Europese Commissie nog eens 899 miljoen euro boete omdat het soortgelijke informatie achterhield in de periode van 22 december 2004 tot 22 oktober 2007.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content