MICHAIL FRIDMAN: DE MAGNAAT ACHTER SMIRNOV

Met Michail Fridman haalde Sun Interbrew een gehaaide zakenman in huis. De Russische miljardair behoort tot het selecte clubje van oligarchen, die zich in geen twee decennia nestelden in de club van rijkste mensen van de aarde. De veertigjarige Fridman, die in het Oekraïnse Lvov werd geboren, schopte het van student die bijkluste als ruitenwasser tot miljardair. Zijn holding, Alfa, heeft onder meer belangen in verzekeringen, media, telecommunicatie en nutsvoorzieningen. Het bekendste merk in huis is ongetwijfeld Smirnov, de wodka. Alfa heeft een kwart van de aandelen in VimpelCom, een van de grootste operatoren in Rusland voor mobiele telefonie. In 1990 richtte Fridman zijn eigen bank op, Alfa Bank, met het minimale vereiste bedrag van 100.000 dollar. Het boekjaar 2003 van wat inmiddels de grootste privé-bank in Rusland is, werd afgesloten met een nettowinst van 106 miljoen dollar en een balanstotaal van 5,9 miljard dollar.

Michail Fridman kwam vooral in het nieuws met zijn activiteiten in nutsvoorzieningen. In juni 2003 zette de miljardair zijn handtekening onder een joint venture met oliereus BP. In de combinatie TNK-BP kocht BP de helft van het belang voor ruim 6 miljard dollar, tot vandaag de grootste buitenlandse investering in het postcommunistische Rusland. TNK-BP is de derde grootste oliemaatschappij in Rusland, met in het derde kwartaal van 2004 een productie van 1,7 miljoen vaten per dag. De reserves werden eind 2003 geschat op 3,6 miljard vaten. Fridman is voorzitter van de raad van bestuur.

De ceremonie voor de ondertekening van het contract vond plaats in Londen, in aanwezigheid van de Britse premier Tony Blair en de Russische president Vladimir Poetin. Want Fridman staat goed bij de president en heeft al langer goede connecties met het politieke milieu. In 1996 was de topman van Alfa een van de financiers van de presidentiële campagne van Boris Jeltsin. Later werd Fridman een financier van Verenigd Rusland, de partij die nauw aanleunt bij het Kremlin. In 2000 werd Vladislav Surkov, een lobbyist voor Alfa Group, vice-voorzitter van de presidentiële administratie. Surkov, een jeugdvriend van Fridman, werd door BusinessWeek omschreven als een van de meest invloedrijke figuren in de entourage van de president.

In september 2003 werd Fridman uitgebreid geportretteerd door het economische magazine Institutional Investor International Edition. De Russische oligarch werd omschreven als potig, maar ook voorzichtig, charmant. En met een schalkse lach, niet gespeend van galgenhumor. “Investeren in Rusland? Dat is natuurlijk iets anders dan beleggen in Amerikaanse schatkistcertificaten. Investeerders moeten klaar zijn voor de strijd. Hopelijk wordt het een strijd voor de rechter, en niet met wapens.” De oligarch overleefde de woelige beginjaren negentig, toen Russische zakenlui met bosjes werden neergesabeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content