Metamorfose

Bryson DeChambeau Wordt in de golfwereld 'de wetenschapper' genoemd. © GET

Het lijkt wel alsof in het golfwereldje alleen nog maar over hem wordt gepraat: de 26-jarige Bryson DeChambeau gebruikte de drie maanden zonder toernooien in de PGA Tour om aan zijn fysieke conditie te werken. Met resultaat: voor de lockdown was de Amerikaan al stevig gebouwd, maar toen het circuit opnieuw op gang kwam, leek hij wel getransformeerd. DeChambeau weegt nu 108 kilo, 16 kilo spieren meer dan in januari. Het is nooit eerder gezien op de greens.

De transformatie van de jonge Amerikaan werpt vruchten af. Met zijn driver haalt DeChambeau nu gemiddeld meer dan 310 meter en geeft hij zijn bal een snelheid van 360 kilometer per uur mee. Rory McIlroy stond erbij en kon zijn ogen niet geloven.

Bryson DeChambeau studeerde natuurkunde aan de Southern Methodist University en stapte in 2016 over naar de professionals. Toen al maakte hij ophef met zijn wetenschappelijke benadering van de golfsport. Zo stopte hij zijn golfballen in epsomzout om hun zwaartepunt te bepalen en berekende hij de positie van de hole met een gradenboog. Maar hij verbaasde zijn collega’s vooral door altijd met ijzers van dezelfde lengte te spelen, om zo altijd perfect dezelfde swing te kunnen uitvoeren, vanuit dezelfde houding en met dezelfde dynamiek. Een behoorlijk revolutionaire spelwijze, die de Amerikaan geen windeieren legde. Hij won al vijf toernooien, behoort nu tot de wereldtop en mocht met de Amerikaanse ploeg deelnemen aan de recentste editie van de Ryder Cup. En hij finishte al zes keer op rij in de top tien. Ondertussen wordt hij in het golfwereldje ‘de wetenschapper’ genoemd. Niet het minst omdat hij dit jaar dus besliste zijn grenzen te verleggen door zijn lichaam sterker te maken.

Na de lockdown lijkt DeChambeau wel getransformeerd. Hij weegt nu 108 kilo, 16 kilo spieren meer dan in januari.

Aan het einde van de jaren negentig was Tiger Woods een van de eerste spelers die groot belang gingen hechten aan de fysieke voorbereiding. De Amerikaan veranderde daarmee de golfsport, die tot dan werd beschouwd als een discipline waarin vooral techniek, precisie en intuïtie het verschil maakten. Vandaag zijn alle topspelers vaste klant in de gymzaal. Al lijkt Bryson DeChambeau de lat nu weer iets hoger te leggen voor de rest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content