METAALMOE?

De Wilrijkse familiale metaalhandel Dejond wordt overgenomen door het Nederlandse Nagron. De bijna-eeuweling krijgt hierdoor nieuwe vleugels.

Zevenennegentig jaar bleven de aandelen van metaalhandelaar Dejond in handen van de familie Dejond uit Verviers. Twee generaties nazaten van stichter Julien maakten van dichtbij de evolutie van een eenmanszaak naar een NV mee. Maar een derde generatie – metaalmoe? – zal zich niet meer aandienen. Dejond werd recentelijk immers voor een onbekende prijs overgenomen door de Nederlandse vastgoed- en handelsmaatschappij Nagron Nationaal Grondbezit.

Patrick Alsembach, gedelegeerd bestuurder van Dejond, verwacht na de overname geen ingrijpende veranderingen: “De filosofie van Nagron bestaat erin elke dochter onafhankelijk te laten werken. Het management blijft op post en ook de rest van de structuur verandert niet. Ik verwacht trouwens nieuwe investeringen in de productie en extra aanwervingen. Precieze cijfers kan ik voorlopig niet geven, omdat een en ander eerst met de nieuwe aandeelhouders doorgesproken moet worden”.

Het bedrijf werd door Julien Dejond opgericht in 1901 in Antwerpen. “De Antwerpse haven vormde een uitstekende uitvalsbasis voor de handel in metalen met vooral Afrikaanse landen,” licht Alsembach toe. Vandaag opereert Dejond vanuit de Wilrijkse industriezone.

Dejond steunt op twee pijlers. Alsembach: “Zestig procent van onze activiteiten betreft de handel in non-ferro metalen, hetzij aluminium, koper, messing en brons, in roestvrij staal én in systemen voor architectuur en bouw. De overige veertig procent betreft de productie en distributie van bevestigingssystemen.”

Dejond realiseerde in ’97 een omzetcijfer van 1,064 miljard, een bedrijfswinst van 89 miljoen en een cash flow van 78 miljoen frank.

“We hebben ruim zesduizend klanten”, vervolgt Alsembach, “waarvan tachtig tot vijfentachtig procent onze goederen in hun eigen eindproducten verwerkt. We leveren aan alle industriële takken, zoals carrosseriebouwers, matrijzenbouwers en producenten van kasten.”

Volgens de gedelegeerd bestuurder werd Dejond al een tijdje gevolgd vanuit Nederland. “Nagron bezat al verschillende handelsbedrijven in Nederland, maar zocht naar mogelijkheden om zijn activiteiten uit te breiden,” duidt hij. “Nagron koos voor ons omdat Dejond een uitstekende reputatie heeft, rendabel is en daarnaast over zeer goeie infrastructuur beschikt. Maar ook omdat de Nagron mogelijke synergieën zag met de Nederlandse handelsactiviteiten en een sterke handelsgroep in de Benelux wil bouwen. Dejond zelf zag anderzijds wel iets in een huwelijk met Nagron, omdat de aandelen wat verspreid begonnen te geraken”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content