‘Met strips treed ik binnen in een andere wereld’

“Een groot deel van mijn vrije tijd gaat naar mijn stripverzameling. Het is voor mij meer dan een hobby, het is een echte passie, die ver teruggaat. Ik heb leren lezen met strips en bezit nog exemplaren van toen ik zes was. Mijn collectie omvat meer dan zesduizend stuks, en op mijn verlanglijst staan nog eens tweeduizend titels.”

“Het begon met Kuifje. Andere klassiekers uit mijn jonge jaren zijn Rik Ringers en Michel Vaillant — bij die laatste raakt mijn ene passie, strips, mijn andere: auto’s. De Frans-Belgische school heeft me altijd sterk geïnteresseerd, maar ook Suske en Wiske kan ik waarderen. Met Nero en Jommeke heb ik het altijd wat moeilijker gehad.”

“Denk niet dat er een strak plan achter mijn verzameling zit. Ik probeer vooral mijn ogen goed open te houden. Soms is het toeval me goed gezind. Het is weleens gebeurd dat mijn vrouw en ik op vakantie waren in Frankrijk, of in een klein dorp in de Ardennen, en dat we onverwachts op een rommelmarkt belandden. Daar vond ik dan een strip waar ik al tien jaar naar op zoek was.”

“Een deel van het plezier komt voort uit dat speurwerk, het bijhouden van mijn database, het vinden van een exemplaar in een goede staat, het onderhandelen over de prijs. De eerste editie van een album in handen houden, is een heerlijke gewaarwording: gedrukt in één kleur, met bladzijden die een beetje geel geworden zijn. Het oudste exemplaar dat ik heb, is een De geheimzinnige ster vanKuifjeuit 1943.”

Turbotraction

“Naast mijn strips verzamel ik ook voorwerpen die met strips te maken hebben, op dit ogenblik zijn dat er 809. Het gaat bijvoorbeeld om beeldjes van personages en om maquettes van voertuigen uit strips, zowel echte als fictieve. Bijvoorbeeld de Porsche 911 van Rik Ringers, de 4pk van Robbedoes en zijn fameuze — imaginaire — Turbotraction. Ik heb een verre, verre droom: in D’Ieteren Gallery, de tentoonstellingsruimte die de geschiedenis van ons bedrijf vertelt aan de hand van automodellen, zou ik ooit graag een expositie zien van auto’s waarmee in strips wordt gereden.”

Het derde testament

“Het gaat me niet uitsluitend om strips als verzamelobjecten. Ik volg ook van nabij wat er vandaag uitkomt. Mijn smaak is heel breed, ik kan alle genres waarderen, behalve de Japanse manga, dat is echt niet mijn stijl. Sommige scenaristen vertellen verhalen in reeksen van wel twintig albums. Heel interessant is bijvoorbeeld de historische reeks Het derde testament en De geheime driehoek, die draait rond de veronderstelde broer van Jezus.”

“Voor mij telt zowel het verhaal als het grafische. Ook al is het scenario perfect, als de tekeningen me niet aanspreken, houdt het voor mij op. Bij een tekenaar als Hermann is elk plaatje een kunstwerk op zich. Als je door een van zijn albums bladert, is het alsof je in een museum door een tentoonstelling loopt.”

“Een van de compleetste strips is A la recherche de Peter Pan van de Zwitser Cosey. Ik kan je verzekeren, dat is bijna een gedicht. Zelden heb ik zo’n prachtige overeenstemming tussen de tekening en de tekst gezien. Cosey is een auteur bij wie de lay-out van de bladzijden een toegevoegde expressieve waarde krijgt. Hij bouwt zijn beelden op volgens dezelfde principes als een film, met close-ups en travelings, heel geraffineerd. Het verhaal speelt in de bergen. Als ik het lees, word ik helemaal naar die omgeving meegevoerd.”

“Misschien is dat wel een gepaste omschrijving van mijn passie voor strips. Het is voor mij een manier om de deur van mijn werk achter me te sluiten en binnen te treden in een andere, bijzondere wereld. Maar jammer genoeg is het met mijn drukke baan zeer moeilijk om tijd vrij te maken voor mijn collectie.”

FILIP HUYSEGEMS, FOTOGRAFIE PAT VERBRUGGEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content