Met Monet aan de haal

Monet heeft het licht uit de hemel gestolen, dicht de berooide New Yorkse kunsthandelaar David Ramus in zijn meesterlijke debuut : onverbiddelijke page-turner, ijzige thriller én genadeloze portrettering van de kunsthandel.

De kunstwereld heeft zijn Grisham gevonden. Zo luidt het citaat uit de Los Angeles Times, dat onze belangstelling wekte voor Dief van het licht, de bedrieglijk simpele titel van het debuut van David Ramus. Zelf advocaat zijnde, wist John Grisham de rechtbankthriller meer kredietwaardigheid te bezorgen. Ook Ramus kent het milieu uit zijn eersteling door en door. Net als zijn uitgebluste hoofdpersonage, was de 39-jarige auteur verslaafd aan drugs en kreeg hij een stoet schuldeisers achter zich aan. Toen de kunstmarkt ineenklapte, verloor hij een fortuin. Zijn protagonist vergaat het nog griezeliger. Hij stort zich op de handel in vervalsingen, maar geraakt hopeloos verstrikt in het web van de Amerikaanse yakuza-tak, de Japanse maffia.

Hoe hij zich alsnog uit zijn benarde positie tracht te redden, is zo spectaculair, dat het ongeloofwaardig overkomt en zowel een stijl- als plotbreuk veroorzaakt. Voeg daar nog een kioskromannetjes-romance en de zwart-witpsychologie aan toe, en je hebt voldoende argumenten om het boek neer te sabelen. Telkens de pudding definitief lijkt in te zakken, klopt Ramus hem echter met ambachtelijke precisie weer op. Dat dankt hij vooral aan zijn saillante observatiekracht, op de eerste plaats van het kunstwereldje, maar ook van sfeer, interieurs en personen. Hij beschrijft sfeer zoals Hopper die schilderde. Tussendoor laat hij geen kansen onbenut om het snobisme in de kunstarena met geraffineerd vileine tongue-in-cheek op de korrel te nemen. Uitg. Boekerij, 364 blz., 690 fr. .Na de centrale recensie op deze bladzijde, signaleren we voortaan een paar boeken die eraan verwant zijn (door auteurschap, genre, thema of oorsprong). We openen met Verjaard bedrog : alweer ligt de sleutel van deze stijlvolle Robert Goddard-thriller in het begin van deze eeuw. Wat onbreekt er in de memoires van een ooit beloftevolle jonge Britse minister ? Meer roman dan thriller, maar daarom niet minder meeslepend. Uitg. BZZTôH, 416 blz., 790 fr. . Losgeld van Elmore Leonard : dit Amerikaans buitenbeentje beschrijft de groezelig realistische verhalen vanuit het rauwe perspectief van de misdadigers, dit keer een ontvoerder. Uitg. VH&W, 224 blz., 500 fr. .

LUC DE DECKER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content