Met de spons erover

Mario Dejonckheere kreeg de Plus Prijs voor een opmerkelijk initiatief: hij richtte als invalide een carwashbedrijf op dat uitsluitend mensen met een fysieke handicap tewerkstelt.

Hoe krijg je mensen met pakweg epilepsie, een slepend rugprobleem of een blijvende handicap aan de voet, terug in het arbeidscircuit? Kortrijkzaan Mario Dejonckheere (43) piekerde zich een beroerte op die vraag in het midden de jaren negentig. In 1998 nam hij een besluit: waarom het niet zelf proberen?

Hij richtte zijn eigen carwashbedrijf op, Car Cleaning Services ( CCS), dat zelf naar de auto’s toeging in plaats van de auto’s te laten komen. Werknemers met een fysieke handicap zouden het geheel schragen. Dejonckheere weet wat een fysieke handicap betekent. Geen tien jaar geleden – hij was toen 35 – werd zijn voet verbrijzeld tijdens een montageopdracht voor een metaalconstructiebedrijf. Jarenlang werd hij werkonbekwaam verklaard en uiteindelijk strandde hij in het statuut van invalide. “Mensen met een handicap krijgen bij het zoeken naar werk altijd de deur in het gezicht,” zegt Dejonckheere. Maar in zijn eigen bedrijf staan inmiddels 27 mensen op de loonlijst, allemaal met een of andere fysieke handicap.

Wassen is slechts één onderdeel van Car Cleaning Services. De bekleding of het luchtkoelsysteem reinigen, het metaal polijsten: het kan allemaal. Het bedrijf boekt een omzet van zo’n 600.000 euro en is inmiddels aanwezig in Kortrijk, Gent en Brugge. De orderportefeuille oogt niet kwaad: 500 klanten, overwegend garagedealers, maar ook bedrijven zoals Belgacom en Barco of instellingen zoals de politie.

De man die vanaf zijn veertiende vaderlief volgde naar de werf, is nu zelf ondernemer. Onlangs was hij de laureaat van de nieuwe Plus Prijs voor een “opmerkelijk tewerkstellingsinitiatief”. De prijs is een initiatief van Plus Uitzendkrachten en wordt onder meer door het Vlaams Economisch Verbond gesponsord. “Je weet dat je als kleine jongen een gigantisch probleem op de arbeidsmarkt te lijf gaat. Dat daar nu ook erkenning voor is gekomen, geeft een kick.”

Karel Cambien [{ssquf}]

Mario Dejonckheere (43).

Is: gedelegeerd bestuurder van Car Cleaning Services.

Hobby’s: sport, verenigingsleven.

“Je weet dat je als kleine jongen een gigantisch probleem op de arbeidsmarkt te lijf gaat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content