Met dank aan Thomas

Thomas PietersDe Antwerpenaar wil met de Belgian Knockout de golfsport promoten. © BI

Donderdag begint op het Antwerpse parcours van de Rinkven International GC de tweede editie van de Belgian Knockout. Het toernooi, de Belgische manche van de European Tour, krijgt een prijzenpot van een miljoen euro en is een initiatief van Thomas Pieters, een van de beste drie profspelers. De Antwerpenaar wil met het evenement de golfsport promoten en jonge spelers lokken. De Belgian Knockout is bovendien een manier om de vroegere Belgische Open, die sinds 2000 niet meer wordt georganiseerd, en de Belgacom Open in een andere vorm opnieuw op de kaart te zetten.

Dat is een hele uitdaging. Het is behoorlijk complex geworden in ons land een groot, internationaal sportevenement op de been te brengen. “Maar ik denk dat het nu of nooit is”, zegt Thomas Pieters, die de Belgian Knockout samen met zijn familie organiseert. “Golf is opnieuw een olympische sport en beleeft een hoogconjunctuur. België heeft drie spelers in het Europese circuit en vorig jaar wonnen we de wereldbeker voor teams. Het aantal aangesloten spelers blijft maar groeien en er is meer aandacht van de media.”

Vorig jaar was de eerste editie van het nieuwe Belgische toptoernooi een succes. Zowel sportief als qua opkomst. Alleen financieel was het geen schot in de roos, ondanks de steun van grote sponsors als Rolex en Delen Private Bank. Het werkingsbudget zit in de buurt van 3 miljoen euro. In het ideale geval zou het toernooi dit jaar break-even moeten draaien om vanaf 2020 winst te maken. Dat wordt een hele uitdaging, maar de European Tour is het concept genegen en geeft ook financiële steun.

Voor de Belgische golfsport is de Belgian Knockout een geschenk uit de hemel. Met het bescheiden prijzengeld is het uiteraard niet mogelijk de beste spelers van de wereld aan te trekken, maar het deelnemersveld voor de editie van 2019 ziet er niettemin indrukwekkend uit. Het wedstrijdformat is bovendien niet zo gebruikelijk en zeer ludiek: twee klassieke ronden in stroke play en daarna, voor de 64 spelers die de cut overleven, wedstrijdjes met rechtstreekse uitschakeling in match play over negen holes.

Ik denk dat het nu of nooit is. Golf is opnieuw een olympische sport en beleeft een hoogconjunctuur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content